In de zomer van 2005 is op Papendal het PITS van start gegaan.

Het PITS - Papendal Instituut Topschermen - is een nationaal trainingscentrum gehuisvest op Papendal, waar ook het Olympisch trainingscentrum vam NOC*NSF zich bevindt. PITS kon tot stand komen dankzij bijdragen in initiatieven van NOC*NSF, het ministerie van VWS en dankzij heel veel inspanningen van betrokken vrijwiligers en professionals van met name de KNAS en NOC*NSF. Toen ECP als hoofdsponsor van de KNAS werd gevonden kon ook het floretprogramma in PITS worden opgenomen.

Deze ontwikkelingen maakten het enerzijds mogelijk een trainingsfaciliteit in te richten en anderszijds professioneel kader in te zetten om het wedstrijd- en trainingsprogramma op te zetten en uit te voeren. Roel Verwijlen was al actief als bondscoach. Met de toevoeging van floret aan PITS heeft Rorik Janssen de verantwoording over het floretprogramma gekregen. Daarnaast werd een topsportcoördinator aangesteld om PITS aan te sturen.

Papendal is een geweldige plek om een trainingscentrum te hebben. Je bent er altijd omgeven van topsporters van allerlei bonden, waardoor heel Papendal de sfeer van topsport uitademt. Op Papendal is daarnaast uitstekende sportmedische begeleiding aanwezig (Sport-Medisch Centrum Papendal) en zijn er allerlei niet schermspecifieke trainingsfaciliteiten: onder andere voor fitness, kracht- en looptraining . Ook biedt Papendal in toenemende mate de mogenlijkheid om school of opleiding te combineren met een topsportprogramma.

In 2010 zal er een einde komen aan het verblijf van onze selecties op Papendal. Voorzieningen als krachttraining, gebruik atletiekbaan en (para-)medische voorzieningen blijven wel beschikbaar op Papendal. Het degenprogramma zal huisvesting krijgen in een nationaal trainingscentrum (NTC).

Deelnemers aan de NTC-programma's worden door de bondscoach geselecteerd. Aan opgename in het NTC gaat een uitgebreid intake-gesprek vooraf. Deelname aan het NTC betekent niet automatisch deelnemen aan internationale titeltoernooien - hiervoor gelden keiharde limieten.

In de periode van januari 2010 tot december 2010 zal het NTC de volgende sporters herbergen:
Arnaud Holstege
Bas Verwijlen
Mathijs de Vries
Sonja Tol
Colin Oosthof
Ryan Oosthof
Björn Blaas
Jurriaan Jacobs