Schermen in de publiciteit

Het lijkt ons maar niet te lukken om onze sport goed onder de aandacht van het grote publiek te brengen. En als het schermen al de publicteit haalt, staat het bol van en wantrouwen, negativisme en jaloezie. Zo verscheen laatst een artikel in de Volkskrant naar aanleiding van de WK in Antalya, waarin de vraag werd gesteld waarom het zo slecht ging met het Nederlandse degenschermen. Dit

Geschiedenis van het schermen in Nederland

In de jaren negentig van de vorige eeuw vond de schermleraar Ton Hazes een keur van een oud schermersgilde in Bergen op Zoom. Nader onderzoek toonde aan dat dit document wel eens tot de oudste schermdocumenten ter wereld zouden kunnen behoren. De in 1486 opgestelde keur beschrijft het Sint-Michielsgilde en zijn rechten. De complete gedragscode voor de gildeleden is in de keur vastgelegd. Het reglement lijkt sprekend op de reglementen voor schermzalen zoals die tot in de negentiende eeuw werden opgesteld.

Over breedtesport

Breedtesport

Breedtesport omvat bijna alle activiteiten van het schermen behalve die gericht zijn op wedstrijdsport, talentontwikkeling en topsport. We spreken van topsport als er meer dan 20 uur per week gesport wordt en dat is voor weinigen weggelegd.

Binnen de breedtsport heeft het recreatieve aspect vaak de overhand maar dat impliceert niet dat er niet serieus wordt deelgenomen aan wedstrijden. De nationale ranglijst is er dan ook voor de wedstrijdschermer.

Als bond richten we ons op alle actieve deelnemers aan de schermsport. 

Ouders en vereniging

Ouders spelen een belangrijke rol binnen elke schermvereniging. Als ouder kunt u een vereniging ondersteunen bij bijvoorbeeld de reiniging van schermkleding van de vereniging, organiseren van leuke verenigingsuitjes, deel te nemen aan het bestuur van een vereniging, te assisteren bij lessen en tal van andere zaken.

Spreekbeurtpakket

Al enige tijd geleden is de vraag gesteld of de KNAS ook kan zorgen voor een spreekbeurtpakket over schermen. Dit onderwerp staat op de agenda van de Breedtesport Commissie en zal in het voorjaar van 2010 verder worden uitgewerkt. Rond de zomer van 2010 zal er dus zo'n pakket beschikbaar komen op deze site.

Wel willen wij de jeugd uitnodigen om informatie van spreekbeurten die zij zelf al eens gemaakt en gehouden hebben, op deze site te plaatsen. Schroom niet en deel je informatie met anderen!

WK Senioren 2009 - 8e Dag

Van 30-9 tot en met 8-10 wordt in Antalya (TUR) het WK Senioren 2009 gehouden.

Vandaag was het equipe toernooi Degen Heren. Doordat het Nederlands team vrij laag (26e) op de wereldranglijst stond moest er op het tableaux van 32 tegen de nummer 9 Zwitserland geschermd worden. Het werd een 33-45 nederlaag. Het Nederlandse team bestond uit Arnoud Holstege, Arwin Kardolus, Bas Verwijlen en Matthijs de Vries.

Het Zwitserse team bestond uit Heinzer, Fabian Kauter, Michiel Kauter en Steffen, allemaal schermers die tussen de 29e en 58e op de individuele wereldranglijst staan. Een heel goed team dus, geen schande om van te verliezen.

De plaatsen van 17 t/m laatst niet werden uitgeschermd. Het Nederlands team is 24e geworden.

WK Senioren 2009 - 5e Dag

Van 30-9 tot en met 8-10 wordt in Antalya (TUR) het WK Senioren 2009 gehouden.

Vandaag werd het hoofdtoernooi Degen Heren geschermd. Bas Verwijlen won bij de 64 met 15-12 van Medvedevc (UKR). Daarna versloeg hij bij de 32 de Canadees Boisvert-Simard met 15-11. Zijn tegenstander bij de laatste 16 was, net zoals in de kwartfinale van de Olympische Spelen, de Italiaan Tagliariol. Bas verloor met 9-15.

Arwin Kardolus moest bij de laatste 64 aantreden tegen de Canadees Boisvert-Simard. Hij verloor met 14-15 ipv 4-15. (dit staat verkeerd op de site van de organisatie. 3 ooggetuigen hebben dit bevestigd)

Wereldkampioen Degen Heren werd heel verrassend de Rus Adveev, hij won in de finale met 15-14 van Olympisch Kampioen Tagliariol uit Italië. Bas Verwijlen eindigde 11e en Arwin Kardolus 48e.

De Russin Shanaeva werd Wereldkampioen bij Floret Dames.

Morgen is het hoofdtoernooi Degen Dames. Sonja Tol schermt bij de 64 tegen de Australische Parkinson.

Pages