Enige maanden geleden kreeg ik het idee een overzicht te maken van alle Nederlanders die hebben gestreden om de Olympische medailles. Maar dan niet in de vorm van een saai overzicht, maar voorzien van wat achtergrondinformatie, misschien een korte biografie. Inmiddels zijn er zoveel Olympische databases on-line dat een enkel overzicht weinig zou toevoegen, juist die extra gegevens maken zo’n overzicht makkelijk te verteren, maken het het leesbaar.

Het bleek uiteraard allemaal weer veel meer te omvatten dan ik, nog altijd naïef, bij de start vermoedde. Van sommige Olympiërs is zoveel informatie voorhanden dat je gemakkelijk een boek aan ze zou kunnen wijden, van anderen is heel moeilijk wat te vinden. Moest ik de ‘tussen-Spelen’ in Athene 1906 meenemen of juist niet? Hoeveel context moest ik geven? Waarvan kon ik aannemen dat het bij de lezer bekend was? Wat moest ik bijvoorbeeld melden over de specifieke Spelen zelf? Over de voortdurend veranderende categorieën of de zich steeds vernieuwende spelregels?

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een tweeledige aanpak: Ik maak eerst een overzicht met korte lemma’s zoals je die in een encyclopedie zou mogen verwachten. Die publiceer ik dan in de rubriek ‘schermgeschiedenis’ van de KNAS. Wanneer dat af is kunnen we de hele boel bundelen en er na eindredactie een boekje van maken. Tegelijkertijd continueer ik mijn onderzoek naar de groten in het vroeg 20-ste eeuwse schermen: A.E.W. de Jong, Jetze Doorman, George van Rossem, Wouter Brouwer, maar ook naar die sporters waar een wonderlijk verhaal achter schuil gaat, zoals het lid van het bronzen degen equipe van 1912 Leonardus Nardus. Over deze heren en over bijvoorbeeld de schermzaal van de KMA met de voortreffelijke maîtres Van Pareren en Verheijen, over de schermfamilie Meyerink, de ontwikkeling van het ‘damesschermen’ en over de interactie tussen de Nederlandse en de buitenlandse schermleraren in ons land hoop ik in de toekomst separate, meer doorwrochte stukken te schrijven.

Ziet u deze stukjes op de KNAS-site vooral ook als een oproep. Mijn doel is het bewaren van het erfgoed van onze sport en u gezamenlijk weet zoveel meer dat niet verloren mag gaan. Daarom: ziet u fouten of heeft u aanvullende informatie? Meldt het me, ik ben u er bijzonder dankbaar voor. Mijn e-mailadres is: wmokken@mmit.com