De KNAS
De Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond bestaat als 'vereniging van verenigingen' uit  71 verenigingen*, met in totaal 2651 aangesloten schermers*.

De KNAS is op 1 februari 1908 opgericht als N.A.S.: Nederlandsche Amateur Schermbond en bestaat nu dus 116 jaar. Daarmee behoort de Nederlandse Schermbond tot de oudste bonden van de wereld. In 1923 werd de NAS het predikaat 'koninklijk' verleend.

Het Nederlandse topschermen was in het begin van de 20ste eeuw zeer succesvol; onze schermers behaalden Olympische medailles en wereldtitels. Na de Olympische Spelen van 1924 zakte de Olympische prestaties weg. In 2008 werd weer een plaats bij de laatste 8 behaald, en wel door Bas Verwijlen, die daarna, in 2011, ook nog eens tweede werd op zowel het Europees als het Wereldkampioenschap. Ook Sonja Tol blonk uit op het WK en won een fraaie bronzen medaille. De prestaties van het Nederlands Degenteam, dat zich in 1988 plaatste voor de Spelen in Seoul en ook de prestaties van Pernette Osinga die tot de absolute top behoorde in de eerste jaren van het damesdegenschermen, waren ook van grote klasse. Een bijzondere vermelding verdient Indra Angad Gaur die op het wapen floret vele successen kende en haar carriere bekroonde met deelname aan de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. Zij is nu een internationale topscheidsrechter op alle drie de wapens.

Ondanks het feit dat het ledenaantal van de KNAS gedurende de jaren langzaam maar zeker is gegroeid; vanaf de paar honderd leden in de decennia na de oprichting tot de 2651 van vandaag is de schermsport nooit een echte breedtesport geworden. Dat wil de KNAS veranderen door een rijk aanbod aan schermmogelijkheden te bieden. De Puntentoernooien voor de jeugd, de jaarlijkse schermkampen, het brassardsysteem en de lesboekjes per wapen, zijn, net als de cyclus veteranentoernooien onder de titel 'Ferrum Vetum' , voorbeelden van initiatieven die door ondernemende KNAS-leden zijn ontwikkeld en door de bond worden ondersteund. De afgelopen jaren zijn een aantal opleidingen ontwikkeld die op termijn zullen leiden tot groei van het Nederlandse schermkader. Het uitbreiden en verbeteren van deze opleidingen, het opleiden van leraren en het vergroten van het aantal schermverenigingen is essentieel voor het bewerkstelligen van ledengroei.

*Deze getallen zijn actuele gegevens die rechtstreeks uit ons online ledenadministratie OnzeRelaties komen.