Lichtzwaardschermen

Een vreemde eend in de bijt en een relatief nieuwe tak van sport, is het lichtzwaardschermen. De oorsprong van deze activiteit ligt uiteraard bij het lightsaber duelleren in de Star Wars films. Ondanks dat het een 'fictief' wapen is zijn de materialen die tegenwoordig te krijgen zijn van dermate kwaliteit dat er serieus mee kan worden gesport.

De Sport

SInds het uitkomen van de Star Wars films zijn er altijd fans geweest die in een cosplay setting de lightsaber gevechten uit de film wilden naspelen. Toen het materiaal beter werd en er daadwerkelijk gevochten kon worden, ontstonden ook de eerste initiatieven om de sport te beschrijven.

Rond 2005 ontstond in Italië het LudoSport initiatief. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal fenomeen op verschillende continenten en ook in Nederland bestaat er inmiddels een LudoSport academie (Amsterdam, Purmerend) onder de bezielende leiding van Tim Vreeburg. LudoSport kenmerkt zich door een eigen systeem en achtergrondverhaal en organiseert competities met een eigen regelset.

Parallel aan deze ontwikkeling ontstond de Lightspeed Saber League in de USA, met een alternatief systeem en regelset. Dit systeem speelt leentjebuur bij traditioneel schermen, HEMA, kendo, eskrima kali arnis en andere vechtsporten.

In 2019 besloot de FFE om lichtzwaardschermen (le sabre laser) toe te voegen aan haar officiële lijst van sporten als de eerste Olympische sportbond ter wereld. Daarmee kreeg het bestaande lichtzwaardschermen een stevige impuls. De FFE besloot de regelset van Terra Prime Lightsaber Academy te adopteren, waarin het recht-van-aanval een prominente rol speelt om zo de link naar het traditionele, olympische sportschermen te behouden.

Naast deze initiatieven zijn er nog kleinere, lokale academies met een eigen insteek, zoals bijvoorbeeld Lightsaber Team, Lightsaber Academy, Indy Lightsaber Academy, Silver Sabres, First Strike Combat en Lightforce Academy. Deze pioniers geven allemaal op hun eigen manier vorm aan hun visie op lichtzwaardschermen.

Lichtzwaardschermen in Nederland

De sport is in Nederland voorzichtig aan een opkomst bezig, met de volgende initiatieven:

LudoSport Academie Rotterdam, Purmerend https://www.ludosportnederland.nl  
Kyber Knights Utrecht https://www.kyberknightsacademy.nl/  
Force Academy (niet KNAS) Utrecht https://www.force-academy.nl/  

Materiaal

Tegenwoordig kun je vrij eenvoudig een lichtzwaard gevest aanschaffen waar een stevige polycarbonaat buis in past. Die buis gaat redelijk lang mee en is vrij goedkoop om te vervangen als er beschadigingen optreden. Laat je door je trainer goed informeren voordat je een aanschaf doet.

Naast een eigen lichtzwaard heb je, afhankelijk van de discipline, mogelijk nog extra beschermend materiaal nodig, zoals een masker (350N schermmasker), extra stevige handschoenen, borstbescherming en mogelijk knie/elleboog bescherming. Laat je goed informeren door je trainer.

NB: onderstaande lijst is geen uitputtende lijst van alle mogelijke leveranciers. Suggesties altijd welkom.

KenJo Sabers Nederland https://kenjosabers.nl/
Wanna Wanga Nederland https://wannawanga.com/
LamaDiLuce Italië https://www.lamadiluce.it/
Telumen Frankrijk https://www.telumen.com/
Solaari Frankrijk https://www.solaari.com/
Nordic Sabers Zweden https://nordicsabers.com/
Art Sabers Letland https://www.artsabers.com/
ES Sabers UK https://www.es-sabers.co.uk/
Ultra Sabers USA https://ultrasabers.com/
Dynamic Sabers USA https://dynamicsabers.com/
Saber Forge USA https://saberforge.com/
NEO Sabers USA https://neosabers.com/
ZIA Sabers USA https://ziasabers.com/

Regels en Systemen

Op dit moment zijn er een paar 'globale' regelsets die vrijelijk beschikbaar zijn. Allereerst de regelset zoals geadopteerd door de Franse schermbond: TPLA. Daarnaast is er de Lightspeed Saber regelset. Deze regels worden binnen Europa minder gebruikt. Tenslotte is er de regelset gebaseerd op het LudoSport systeem. Binnen deze regelsets worden er actief toernooien en competities georganiseerd op dit moment.