Het selectiedocument voor 2024 is hier gepubliceerd.

 

SABEL

Kwalificatieprogramma internationale jeugdtiteltoernooien Sabel 2019-2020

Algemeen

In 2017 is het sabelbegeleidingsteam (SBT) van start gegaan, zodat er nu voor alle wapens een vergelijkbare opzet is voor talentontwikkeling. De initiële focus van het team was het organiseren van nationale sabeltrainingen, het leren kennen van de sabelschermers en een start maken bij begeleiding bij wedstrijden. Inmiddels hebben jeugdige sabelschermers al aansprekende resultaten behaald op titeltoernooien en andere sterke internationale toernooien. ​De trainers in het team zijn ​Arash Sheikh Hosseini, ​Georges Derop en ​Yosli Salgado Rodriguez.

Aanmelden

In het seizoen 2019-2020 kunnen jeugdige sabelschermers zich weer kwalificeren voor het EJK, WJK en EKU23 die in voorjaar 2020 gehouden zullen worden. Talenten die zich hiervoor willen plaatsen kunnen bijgesloten ‘intakeformulier SBT 2019-2020’ invullen (samen met ouder/verzorger en clubtrainer) en dan -bij voorkeur voor 15 augustus- opsturen naar topsportcoordinator@knas.nl (topsportcoördinator Sonja Tol).

Selectie

Selectie voor EJK, WJK en EKU23 wordt niet gebaseerd op basis van punten op de ranglijst, maar op basis van een kwalificatieperiode met een aantal kwalificatietoernooien (zie intakeformulier) en trainingsstages. De resultaten op deze kwalificatietoernooien wegen daarbij sterk, maar er wordt ook geselecteerd op een aantal andere aspecten zoals bijvoorbeeld ontwikkeling en potentieel. Een uitgebreide beschrijving van de selectieprocedure wordt gegeven in het document: kwalificatieprocedures titeltoernooien (zie pdf file op deze site).

Het kwalificatieprogramma (zie intakeformulier) is primair gericht op betere begeleiding en ontwikkelingsmogelijkheden voor de schermer en secundair op het omlaag brengen van de kosten van een schermseizoen. Het aanwijzen van een beperkt aantal kwalificatietoernooien en het gezamenlijk en met afgestemde begeleiding organiseren van reis en verblijf moet hieraan bijdragen. Samenwerking tussen scherm(st)ers, ouders en trainers is belangrijk om het programma te laten slagen, zelfstandigheid en professionaliteit van de scherm(st)ers te ontwikkelen en groei van een Nederlands team te bevorderen. Het organiseren en uitvoeren van het kwalificatieprogramma is veel werk, wat door de trainers naast hun eigen werkzaamheden wordt gedaan. Er is tevens nauwelijks budget beschikbaar. Het SBT is daarom zeer geholpen door ondersteuning van ouders voor organisatorische zaken en fondsenwerving.