In 2011 is in Nederland het rolstoelschermen na 20 jaar weer opgepakt. In de schermsport gaat het erom je tegenstander te raken zonder zelf geraakt te worden. Ook bij het rolstoelschermen is dit het uitgangspunt. Techniek, tactiek en snelheid zijn heel belangrijk. Het is een uitdaging!

Bij rolstoelschermen staan de rolstoelen vast in een frame. Je rijdt dus niet met je rolstoel tijdens het schermen. Om het wapen van je tegenstander te ontwijken, kun je met je bovenlichaam naar achter bewegen. Verder kun je je met je wapen weren. Om aan te vallen, kun je met je bovenlichaam naar voren bewegen. Je hebt voldoende spierkracht in je armen nodig. Net zoals bij de gewone schermers (de voetgangers) heb je bij het rolstoelschermen drie verschillende wapens waar je uit kunt kiezen: floret, degen en sabel. Alle wapens hebben een ander gewicht en een ander trefvlak. Bij het rolstoelschermen kun je geen treffers op de benen maken. Floret en degen zijn steekwapens. Bij floret zijn alleen je romp en de keellap van je masker het trefvlak. Bij degen is je hele bovenlichaam (armen en romp) en je masker trefvlak. Sabel is een slagwapen, waarbij je hele bovenlichaam en je masker trefvlak zijn.
Rolstoelschermen is niet alleen geschikt voor mensen in een rolstoel, maar voor alle mensen die niet lopend kunnen sporten.

Bij de meeste verenigingen schermen de rolstoelschermers ook tegen de voetgangers. Die nemen dan ook plaats in een rolstoel. Dit vinden de rolstoelschermers en de voetgangers altijd erg leuk en leerzaam. Ook zijn er in Nederland wedstrijden waar de rolstoelschermers samen met de voetgangers schermen, zoals het Jeugdpuntentoernooi en de VetCup.

Wedstrijden:
Zowel de nationale als internationale wedstrijd worden gepubliceerd door de IWAS. Op de site vind je de kalender 2018, reglementen en inschrijvingmogelijkheid.
Tijdens de wedstrijden worden de resultaten live gepubliceerd.

Worldcup Stadskanaal
Al enkele jaren organiseert Stadskanaal een werledbekertoernooi voor jeugd tot 17, jeugd tot 23 en Senioren. Informatie over het toernooi wordt gegeven op de speciale facebookpagina. Van de livestreams is een compilatie gemaakt die een goede indruk geeft van het evenement.

Verenigingen waar je op dit moment in Nederland kunt rolstoelschermen:

  • Pallas Wheelchair Fencing Team Breda
  • De Vrijbuiters in Gouda
  • Scaramouche in Arnhem
  • HollandSchermen in Alkmaar en Heemstede
  • SchermCentrumAmsterdam
  • Schermclub Den Bosch 
  • Schermvereniging Ter Weer in Den Haag

Woon je niet in de buurt van deze schermverenigingen? Neem dan eens contact op met een schermvereniging bij jou in de buurt. Steeds meer verenigingen zijn geïnteresseerd om deze rolstoelsport aan te gaan bieden.