Schermen is een sport van alle leeftijden. Er zijn schermers actief van ca. 7 jaar tot ver in de 70. Schermers van 40 jaar en ouder noemen we veteranen. De laatste jaren wordt het veteranenschermen steeds populairder in Nederland.
Binnen de verenigingen zijn er veel veteranen die op recreatief niveau schermen. Er is ook een levendig circuit aan veteranenwedstrijden (NK Veteranen, VetCup, Ferrum Vetus), deze zijn toegankelijk voor iedere veteraan in Nederland. Naast deze goed bezochte wedstrijden zijn veel veteranen ook nog zichtbaar actief in de reguliere seniorenwedstrijden in Nederland.
Op internationaal niveau doen onze oudere schermers het goed. Steeds meer veteranen treden vaker op in het internationale veteranencircuit, zoals het EVF. Hier worden regelmatig hoge plaatsen behaald. Ook tijdens EK’s en WK’s worden resultaten behaald. Sinds 2000 zien we de volgende podiumplaatsen.
In 2001 was er succes voor Henk Kenter in Martinique op het wapen sabel: hij behaalde brons. Bep van der Pol werd bij de EK in 2007 derde op floret. Oscar Kardolus behaalde op sabel zilver bij de WK voor veteranen in Sydney in 2007 en bij de EK voor Veteranen in Sankt Gallen. Gerrit Beekhuizen behaalde in 2009 bij het EK voor Veteranen met de degen een mooie derde plaats. Mieke de Graaf - Stoel werd in 2011 Europees kampioen floret. Ze werd hiervoor tot Lid van Verdienste benoemd. Bij het WK van 2015 in Limoges behaalden Yannis Vitsas brons en Rezk Nawar zilver op degen. In 2018 werd Ynet van der Veen derde op het WK in Livorno op degen. In 2019 behaalde Koos Zijlstra op floret brons op het WK voor Veteranen in Cairo. Hans Rijsenbrij werd in 2019 derde op het EK voor Veteranen in Cognac op floret.

 

Veteranen Bulletin

Jaargang 2024

Jaargang 2023

Jaargang 2021

Jaargang 2020