Schermen is een sport van alle leeftijden. Er zijn schermers actief van ca. 7 jaar tot ver in de 70. Schermers van 40 jaar en ouder noemen we veteranen. De laatste jaren wordt het veteranenschermen steeds populairder in Nederland.

Binnen de verenigingen zijn er veel veteranen die op recreatief niveau schermen. Maar er is ook een levendig circuit aan veteranenwedstrijden (VetCup, Ferrum Vetus), tevens zijn er NK’s , EK’s en WK’s. Op internationaal niveau doen onze oudere schermers het goed.

Mieke de Graaf - Stoel werd in 2011 Europees Kampioen floret. Ze werd hiervoor tot lid van Verdienste benoemd. In 2019 behaalde Koos Zijlstra brons op het WK voor Veteranen in Cairo. Hans Rijsenbrij werd derde op het EK voor Veteranen in Cognac (2019). In 2018 werd Ynet van der Veen derde op het WK in Livorno. Bij het WK van 2015 in Limoges behaalden Yannis Vitsas brons en Rezk Nawar zilver. Gerrit Beekhuizen behaalde in 2009 bij het EK voor Veteranen een mooie derde plaats en behaalde Oscar Kardolus zilver bij de WK voor veteranen in Sydney in 2007 en bij de EK voor Veteranen in Sankt Gallen. Bep van der Pol werd bij de EK in 2007 derde. Eerder nog, in 2001, was er succes voor Henk Kenter in Martinique op het wapen sabel: hij behaalde brons.

Veteranen Bulletin

Jaargang 2021

Jaargang 2020