Het Witte Vlekkenplan is een plan ontwikkeld door George Derop van Deropement uit Zutphen en is bedoeld om de zogenaamde 'witte vlekken' in Nederland oftewel de plaatsen in Nederland waar geen schermverenigingen zijn gevestigd, te voorzien van schermactiviteiten.

Het idee achter het Witte Vlekkenplan is, om 1 op de 1000 inwoners in steden kleiner dan 60.000 inwoners, aan het schermen te krijgen. Het gemiddelde in steden boven de 60.000 inwoners ligt iets lager. Om dit doel te bereiken is een plan geschreven dat er op neer komt dat een reeds bestaande vereniging naar omliggende steden kijkt of daar mogelijk sprake is van een 'witte vlek'. De vereniging zou dan een dependance kunnen opzetten in zo'n omliggende plaats, waarbij getalenteerde schermers van de vereniging of schermers die een opleiding tot schermleraar volgen, kunnen starten met lesgeven. Voordeel van deze opzet is, dat de structuur van de bestaande vereniging er al is en het ook mogelijkheden kan bieden tot extra schermavonden voor bestaande leden op de extra locatie en dat materiaal van de vereniging gebruikt kan worden.

Het is een mooie manier om verenigingen te laten groeien in ledental en ook een betere 'schermdekking' over Nederland te krijgen. Door Deropement is een pilot gedraaid begin dit jaar in Doetinchem en deze is geslaagd. Om die reden wordt het plan nu verder uitgerold in Nederland. De KNAS voorziet in ondersteuning. Wil je meer weten over dit initiatief? Lees dan het bijgaande document van Deropement. Geïnteresseerd na lezing van dit stuk en wil je meer weten, mail dan naar: breedtesport@knas.nl