Kater na onfortuinlijke dag


Uitslagen floret voorronde

Door: Ralf Groothuizen

LEIPZIG ? In de foyer van Hotel Victor?s Residenz in Leipzig komen de floretschermers bij van een niet al te fortuinlijke dag op de WK schermen. Alle vier de schermers strandden maandag in de voorrondes. Ze hebben vandaag een rustdag. Sebastiaan Comb? en Sebastiaan Borst worden onder handen genomen door de fysiotherapeut, terwijl Arnaud Holstege en Matthijs Rohlfs aan een tafel hun prestaties van maandag toelichten.

?Nee, ik ben absoluut niet tevreden over mijn prestatie gisteren?, zegt Matthijs Rohlfs terwijl hij zijn kater die hij overgehouden heeft aan zijn vroege uitschakeling in het florettoernooi met koffie probeert weg te spoelen. ?Ik kon mijn draai niet vinden. Had geen inspiratie om creatieve punten te maken en heb het op die manier compleet weggegeven.?

Zijn ploeggenoot Holstege baalt net zo hard. Het gaat hem vooral op de manier waarop hij zijn partij heeft weggegeven. Hij stond 14-11 voor en hoefde nog maar ??n punt te maken, maar gaf de zege toch nog uit handen. ?Ik speelde een redelijke partij. Ik stond ver achter en wist terug te komen. Met 14-11 op de teller mag je nooit meer verliezen.?

Toch blijken de jongens ondanks de slechte prestaties over enig relativeringsvermogen te bezitten. De situatie voor de schermers is de afgelopen twee maanden namelijk drastisch gewijzigd. Trainden de jongens kort geleden hoogstens zes uur per week, tegenwoordig is dat vier ? vijf keer per week, ongeveer zes uur per dag. En niet onbelangrijk, De schermbond trok Rorik Janssen aan als bondscoach en de jongens kunnen gebruik maken van trainingsfaciliteiten in Papendal. ?Het is nieuw op deze manier?, zegt Rohlfs. ?Je werkt pas anderhalve maand zo. Je mag nog geen resultaten verwachten?, valt Holstege hem bij.

De jongens zeggen fitter dan ooit te zijn. ?Aan de voorbereiding heeft het echt niet gelegen?, beweert Rohlfs. Alleen mentaal valt er nog veel te winnen volgens de heren. ?Ik was bezig met winnen en niet met het punt, terwijl dat andersom moet zijn. Bezig zijn met scoren en dan zien te winnen?, zeg Rohlfs op, volgens Holstege, Cruijffiaanse wijze. Even later: ?Het zijn gevaarlijke dingen in de sport als je denkt te winnen. Dat is dodelijk.?

En dat mag best van bondscoach Rorik Janssen. Hij hoopt de jongens te leren de gevechten als een strijd op leven en dood te zien. ?Ik wil meer emotie op de schermmat zien. Ze moeten geen ruzie maken met elkaar, maar de adrenaline wel een plaats geven. Zich helemaal afsluiten voor bijzaken en niets anders waarnemen dan die tegenstander op de loper.?

Aan fitheid of conditie heeft het ook volgens de coach niet gelegen. ?Mijn doelstelling was dat een verlies niet aan de fysieke conditie zou mogen liggen.? De mentale weerbaarheid is een veel langer en moeilijker proces, beweert hij, waarna hij memoreert aan de film ?The way of the sword?. Een film waarin een huurmoordenaar leeft naar de regels van een oud samoeraiboek, de ?Hagakure?. ?Na veel oefening en studie leeft de dikke Amerikaan helemaal als een echte samoerai en kan hij zich afsluiten van de buitenwereld, waardoor hij zich maximaal op zijn werk kan concentreren.?

Voordat de jongens een beetje in de richting van de huurmoordenaar zijn gegroeid moeten we wachten tot de Olympische Spelen in Londen, denkt Janssen. Aanstaande zaterdag bij de ploegenwedstrijd hoopt hij op een plaats bij de eerste twaalf, maar rekent nergens op. ?Ik denk nog niet in een bepaald verwachtingspatroon, maar je moet er wel een beetje druk achterzetten.?

Rohlfs en Holstege verwachten in het weekend betere zaken te doen dan maandag het geval was. ?Je staat er voor elkaar. Je gaat ervoor en ik durf te zeggen dat we een heel hecht team zijn?, zegt de laatste. Dat blijkt als Borst en Comb? in de foyer verschijnen. De jongens maken grappen over de bijnamen van elkaar. Zo noemen ze Rohlfs vanwege zijn woeste baard 'Der L?nder?, wat zoiets als Neanderthaler betekent. De koffie is op en de spieren zijn los. Vanmiddag gaat de ploeg naar het stadion om de eindronde van floret te bekijken.

Uitslagen floret voorronde 10 oktober:

65. Sebastiaan Borst
68. Arnoud Holstege
99. Matthijs Rohlfs
116. Sebastiaan Comb?

Finale 11 oktober ca 20.00u