In het Russische Sint Petersburg is vandaag het Wereldkampioenschap schermen 2007 begonnen. Twaalf Nederlandse schermers verschijnen er komende dagen op de loper. Enkele dagen vóór hun vertrek straalde bij een aantal WK-gangers het enthousiasme er van af.

Over hun kansen op medailles laten ze zich niet echt uit. Wel blijkt dat er in voorgaande weken erg hard is getraind. Korte reacties van drie van de twaalf Nederlandse deelnemers en de bondscoaches.

Djinn Geurts, net 19 jaar en daarmee een van de jongste deelnemers aan het WK, kijkt uit naar 3 en 4 oktober, de dagen waarop in Sint Petersburg de vrouwen floret de strijd met elkaar aangaan. Djinn traint als topsporter al geruime tijd in het Hongaarse Boedapest. Over haar voorbereiding op het WK: ”Ik ben in Tata op trainingskamp geweest. Daar waren naast de Hongaarse selectie, ook de teams van Venezuela, Engeland en Oostenrijk, zowel dames als heren floret. Ik heb er veel geleerd.”

Djinn eindigde in 2006 als junior bij de laatste 32 op het WK. ”Ik hoop dit keer bij de laatste 16 te komen.”

Degenschermster Sonja Tol: ”Ik heb er de laatste maanden alles aan gedaan om bij dit WK goed te presteren. Het gaat dit keer niet alleen om het WK alleen, je hebt er ook de kans om je voor de Olympische Spelen te kwalificeren.” Voor het EK eerder dit jaar liet ze zich in een interview ontvallen dat ze nog een medaille op een titeltoernooi mist. WK Sint Petersburg…?

Bas Verwijlen zegt zich nog niet ’echt super te voelen voor het WK’. Het laatste trainingskamp in Zwitserland was prima maar gaf hem ook enige twijfel. Een herkenbaar gevoel, zegt hij, wijzend op 2005, het jaar waarin hij op de derde plaats terechtkwam. Naast twijfel is er volop ruimte voor grappen en ontspanning. Bas weet als geen ander dat een plaats bij de eerste acht hem een ticket Beijing oplevert…

De bondscoaches Roel Verwijlen (degen) en Rorik Janssen (floret) laten het achterste van hun tong niet zien.

Janssen: ”Verrassingen mag je nooit uitsluiten, maar echte verwachtingen op medailles heb ik niet.”

Verwijlen: ”Onze degenschermers hebben goede kansen. Ook om bij de beste acht te komen. Het WK is een belangrijk meetpunt, maar voor deelname aan de Spelen niet beslissend.”