Wat is schermen?
Schermen is een vechtsport, waarbij gebruik gemaakt wordt van slag- of steekwapens De schermsport is ontstaan uit de oefening voor het duel. Om te voorkomen dat zich daarbij ongelukken voordoen, zijn de wapens aangepast, regels voor de wijze van schermen opgesteld en veiligheidseisen ontwikkeld.

De invoering van het masker is een belangrijke veiligheidsmaatregel die is toegepast. In de loop der tijd zijn de regels voor het schermen weinig veranderd, maar de veiligheid sterk verbeterd omdat er nieuwe en betere materialen beschikbaar kwamen. Dankzij deze veiligheidsmaatregelen komen er in de schermsport zeer weinig blessures voor.

Door de ontwikkeling van elektronische treffer- en aanwijsapparatuur is het schermen geworden tot wat het vandaag de dag is: snel en dynamisch.

De schermtraining is gericht op snelheid, reactievermogen, durf en zelfbeheersing. De schermer moet steeds op zijn hoede zijn voor zijn tegenstander en tegelijkertijd proberen die te treffen. Het gaat om raken zonder zelf geraakt te worden! Daarom is schermen een sport waar dames en heren op gelijk niveau elkaar tegemoet treden.

Schermen kun je met drie verschillende wapens en hieronder zie je een afbeelding van de floret, de degen en de sabel en wordt ook duidelijk dat bij elk wapen een ander trefvlak geldt.

Voor alle wapenen geldt echter als fundamentele regel dat men de tegenstander op het geldige trefvlak moet raken zonder zelf geraakt te worden. De strenge doorvoering van dit beginsel geeft aan het schermen een grotere fijnheid dan aan de andere verdedigingssporten eigen is.

In de wedstrijdsport worden de treffers gesignaleerd met behulp van elektrische trefferregistratiesystemen. De wedstrijdlopers zijn 14 meter lang, de breedte bedraagt 1.80-2.00 meter.

Waar kun je schermen?
Er zijn 70 schermverenigingen en bijna 2600 schermers in Nederland. De namen en contactgegevens van de verenigingen vind je hier.

Wat heb je nodig om te kunnen schermen?
De uitrusting van een schermer bestaat uit: een masker, een schermvest, een ondervest, een schermbroek, schermkousen, gymschoenen, 1 schermhandschoen, een wapen: floret, sabel of degen en indien elektrisch wordt geschermd nog wat specifiek elektrisch materiaal. Als je begint met schermen zijn de benodigde materialen voorhanden op de schermvereniging. Bij de meeste verenigingen kun je deze huren totdat je zelf een uitrusting hebt aangeschaft. Dit verschilt per vereniging.