Bert heeft jullie in zijn eerste impressie al bijgepraat over de ondoelmatigheid van het Azerbeidjaanse apparaat, de willekeur van de lokale politie en het politieke gekonkel van de FIE, maar omdat dit te veel afleidt van het doel waarvoor we hier zijn, zal ik het ik het verder alleen maar over de sport hebben.


 

Na te hebben genoten van een paar mooie sabelpartijen, waarin de Duitsers domineerden met het behalen van de eerste twee podiumplaatsen,

was het de beurt aan de dames degenisten, die weliswaar niet zo'n dynamisch en explosief spel als de sabreurs, maar er toch in slaagden een aantrekkelijke partij te bieden.

Opvallend is de ontwikkeling die veel van de jeugdige cadetten, die je hier op de podia ziet, hebben doorgemaakt. Ik heb het hierbij niet alleen over hun fysieke ontwikkeling die zich uit in een bovengemiddelde lengte en spiermassa, maar ook in een geestelijke (maar niet noodzakelijk intellectuele) ontwikkeling, waardoor de schermers er niet alleen volwassener of ouder uitzien, maar zich ook volwasseren gedragen. Dit leidt ongetwijfeld tot betere resultaten voor de vroeg ontwikkelden op jeugdtiteltoernooien, maar ik vraag me af de prestaties over langere termijn wel vastgehouden kunnen worden. De schermers die zich laat ontwikkelen hebben zich immers als seniorschermer ondertussen dezelfde vaardigheden als de vroegontwikkelden bijgebracht, zijn minder lang aan de top blootgesteld en hebben een evenrediger verlopen ontwikkeling doorgemaakt, terwijl de vroegontwikkelden ondertussen zijn uitontwikkeld. Tijd voor een statistisch onderzoekje...

Het eerste hoogtepunt van het toernooi voor ons was het schermen van Carmel Tulen van vandaag. Na een moeizame voorronde waarin ze erin slaagde maar een partij te winnen, zag het er in eerste instantie slecht voor haar uit.

Toch plaatste ze zich voor de 64 en zou ze partij moeten geven tegen de als zevende geplaaste Canadese schermster Eleanor Harvey. Na een moeizame start van de partij, slaagde ze in een mooie en spannende partij er in het initatief weer over te nemen en de Canadese te verslaan.
Door dit uitstekende resultaat kwam ze in de volgende ronde te staan tegenover Leah King die uiteindelijk een maatje te groot bleek. Carmel eindigde als 32ste.

Morgen hoop ik op meer mooie partijen met Kayli, Nathan en Dylan in de hoofdrol.