Het JWK is voor de meeste jeugdschermers het hoogtepunt van het schermseizoen waar men het hele jaar naar toe heeft gewerkt en waar je je land mag vertegenwoordigen op een  competitie van het  hoogste niveau op een soms exotische locatie en dit is iets wat deze jonge atleten vast nog lang bij zal blijven.

Op een titeltoernooi meedoen en begeleid worden door een coach en begeleidingsstaf die men niet of nauwelijks kent, is altijd even onwennig. Natuurlijk ben ik mij er van bewust dat er een hoop randzaken zijn waar de KNAS, begeleidingsteam, ouders en persoonlijke coaches in de komende tijd nog maar eens goed over moeten nadenken en spreken om in de toekomst beter op een lijn te zitten, maar ik zou graag de nadruk willen leggen op het in mijn ervaring positieve, professionele en respectvolle gedrag van de jongens en meiden om wie dit circus uiteindelijk draait. Het was voor mij groot genoegen om na een lange tijd in het buitenland op schermgebied werkzaam te zijn geweest, weer eens met een enthousiaste en leuke groep Nederlandse schermers te mogen werken! Sommigen  behaalden goede resultaten en bij anderen was er begrijpelijke teleurstelling, maar ik neem mijn petje af voor de wijze waarop deze schermers hun sport benaderden, hoe ze reageerden op het begeleidingsteam en hoe deze jonge mensen onderling met elkaar zijn omgegaan (zowel tijdens de individuele nummers als het teamtoernooi)! Ikzelf heb met een hoop plezier met deze groep gewerkt en ik denk dat iedereen rondom de schermers (KNAS, ouders, privécoaches, en begeleidingsteam) nog een hoop van de schermers zelf kan leren!! Ik geloof dat ondanks de kritiek van buitenaf (terecht of onterecht) het begeleidingsteam zich gedurende het JWK voor 100% heeft ingezet voor de sporters en gepoogd heeft zo veel mogelijk het belang van de deelnemers voorop te stellen. Wat echter veel indrukwekkender was dat de schermers zich in mijn ogen heel erg goed voor elkaar hebben ingezet en hun best hebben gedaan om behalve zelf zo goed mogelijk te presteren ook hun teamgenoten een kans op een goede voorbereiding te gunnen en elkaar door dik en dun te ondersteunen.

Carmel, Dylan, Nathan, Kayli, Mats, Tristan, Edgar en Leon wil ik bedanken voor een fijne samenwerking en zolang er schermers zoals jullie rondlopen die het Nederlandse schermen op titeltoernooien vertegenwoordigen en met beperkte trainingsmogelijkheden of financiële ondersteuning toch tot prestaties weten te  komen hoeft men voor de toekomst van het Nederlandse wedstrijdschermen niet te vrezen. Vanuit Londen wens ik jullie heel veel succes met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen en wat mij betreft kunnen jullie ouders, trainers, clubgenoten en de KNAS trots op jullie zijn!

Tot slot wil ik nog Shahram, Pieter en Ali bedanken voor hun inzet en het ter beschikking stellen van hun tijd en energie voor de hele ploeg.

Wojtek van Barneveld