Na diverse eerdere bijeenkomsten is op vrijdag 12 oktober in Almere de eerste KNAS bijscholingsworkshop voor schermleraren in 'nieuwe stijl' gehouden, onder leiding van maestro Andrea Borella en in samenwerking met het floret begeleidingsteam en KNAS breedtesport.

Vanwege een interne miscommunicatie is de workshop pas laat aangekondigd en is de uitnodiging niet correct verstuurd aan alle Nederlandse schermleraren. De organisatoren bieden daarvoor hun excuses aan en zullen de volgende sessie ruim van tevoren aan de gehele doelgroep bekend maken, onder andere op de KNAS site.

Trainersworkshop Borella, oktober 2012 (foto: Toon vd Grinten)

Workshop

Ondanks de opstartproblemen was de workshop een succes. Voor een select gezelschap vertelde Borella zijn ervaringen met het Nederlandse schermen tot nu toe, en stond stil bij de belangrijkste thema's voor de opleiding van jonge schermers. Deze inleiding en thema's zijn te lezen in een open brief van Borella aan de Nederlandse schermleraren (zie de bijlage).

Het eerste thema, 'afstand', werd vervolgens gedemonstreerd in een les van Borella met Matthijs Rohlfs. Jeroen Divendal zorgde voor vertaling en uitleg. Een montage van de voorbeeldles is opgenomen en terug te zien op YouTube (met dank aan cameravrouw Djoeke Feenstra).

Nieuwe stijl

De ambitie is er om regelmatig soortgelijke trainersworkshops te organiseren, die zullen samenvallen met de nationale trainingsweekends van het begeleidingsteam. Tijdens de workshops worden de thema's behandeld zoals deze nu geïdentificeerd zijn. De thema's worden toegelicht en er is gelegenheid tot oefenen en discussie. Van elke workshop wordt een video-opname gemaakt en gepubliceerd.

De eerstvolgende workshop is gepland in de Kerstvakantie. Zodra de voorbereidingen gereed zijn zal een uitnodiging aan schermleraren worden verstuurd.

Mooi en helder filmpje. Eigenlijk zou iedereen het een keer moeten bekijken, uitproberen en wellicht nogmaals bekijken om het daarna met haar/ zijn leraar bespreken. Goede en inspirerende manier om kennis te delen.