Oud leerlingen van Henny ter Weer hebben mij gevraagd om onderstaand bericht op de site te plaatsen, hetgeen ik vanzelfsprekend graag doe.

 

Een fijn mens is heengegaan. Henny heeft ons op de Leidse Universitaire Schermvereniging LUSV de beginselen van het schermen - zowel op floret als op sabel en degen - bijgebracht met een aanstekelijk enthousiasme. Hij hield van het schermen en van de studentengroep. We spraken elkaars taal. Zijn schermgroepen waren groot. Dat betekende altijd een lange klassikale les, maar met de nadruk op een goede schermtechniek. Zijn individuele lessen waren een genot. Hij liet je werken en bouwde de snelheid langzaam op. Maar het moest technisch blijven kloppen! En bovenal was Henny een fijn mens. Het schermen was leuk omdat Henny op zo'n fijne wijze les gaf. Hij leidde niet op tot wedstrijdschermer. Hij vond het belangrijker dat je schermen gewoon leuk vond. Toen we een vast wedstrijdgroepje hadden gevormd dat vaak naar de wedstrijden in Den Haag ging, kwam Henny altijd langs .......... en hij ondersteunde dan als coach. Ook vond hij dat een wedstrijdschermer eigen wapens moest hebben en zelf zijn wapens moest kunnen controleren en repareren. Dus gaf hij regelmatig aan ge├»nteresseerden les in het knutselen aan wapens. Van goede prestaties van zijn leerlingen genoot hij. Maar hij genoot nog meer van het feit dat zijn leerlingen zoveel plezier aan het schermen beleefden.  Voor en na de lessen kon Henny schitterend vertellen over schermen waarbij hij nooit pronkte met zijn in het verleden behaalde resultaten. Maar ook over de dingen die een ieder bezig houdt, zoals vakantie, kon hij met gevoel voor detail vertellen. Zijn bindende gaven droegen eraan bij dat onze schermgroep ook een keer een weekend met een boot op het IJsselmeer is gaan varen - met Henny uiteraard. Bovendien zagen we elkaar ook op andere momenten. Spil was en bleef Henny. Ook na onze studententijd hebben we contact met Henny en zijn vrouw Nora onderhouden. Daarbij stond het vertellen over schermen en zijn overige belevenissen steeds centraal. Een genot om naar te luisteren. We zullen dat nooit vergeten.
Dankzij Henny zijn wij enthousiast geraakt voor het schermen en zijn dat gebleven; we zijn tot op de dag van vandaag bij schermactiviteiten betrokken. Henny, bedankt daarvoor.  We wensen Michiel en Inge sterkte met dit verlies.

George van Heerde en Ineke Knape