De eerste junioren stonden vandaag op de loper. Het was te merken in de zaal. De sfeer is anders, volwassener en serieuzer. Bij de warming-up zie je verschillende schermers die al tot de seniorentop behoren. De nieuwe Europees kampioen Choupenitch haalde vorige week nog zilver op de senioren wereldbeker in La Coruña. Vandaag zie je de eerste carrièreschermers die de beslissing al hebben genomen om alles opzij te zetten voor het winnen van de Spelen. Je ziet dat ze zich er beter van bewust zijn dan alle behalve de meest serieuze cadetten.

Het is moeilijk om 'binnen te komen' op dit niveau. Onze jongens hebben het geprobeerd, maar strandden al vroeg. Florens en Patrick hebben nu nog een jaar om zich voor te bereiden, en hiervoor hebben ze de ervaring van dit toernooi hard nodig. We hebben nauwelijks junioren en senioren. Gelukkig komt er een flinke cadettenploeg aan, maar die moeten wel ergens in terecht komen. Vandaar dit equipe. De doorstroming is van het grootste belang en werkt het beste als een eerstejaars kan profiteren van de ervaring van een laatstejaars.

Het gaat niet alleen om de schermkwaliteit. Voor een groot deel wel natuurlijk, maar er gaan veel goede schermers onderuit vanwege stress, inschattingsfouten, fouten in de voorbereiding en psychologische en fysieke tegenslagen. Ik heb het dit toernooi zien gebeuren bij de Italianen, die ik samen met Andrea in de gaten houd. Ze hebben de kwaliteit, maar laten veel liggen vanwege onervarenheid. Het kunnen winnen van een wereldbeker is toch anders dan presteren op een titeltoernooi. Dat herinner ik me nog al te goed.

De degenmeiden hebben getraind en de wapens gecontroleerd. Morgen nog een training, waarbij ik hoop dat het goed gaat met de knieën. Er wordt door beide dames geschermd met tape en brace. De laatste cadetten zijn vanavond vertrokken. Andrea vertrekt in de ochtend. De delegatie is hiermee flink gekrompen maar zeker niet minder waard geworden. Morgen komen er geen Nederlanders in actie, en daarna hebben we nog twee toernooidagen te gaan. Ik begin te voelen dat ik hier al acht dagen in het hotel zit, maar krijg gelukkig ook veel energie van onze schermers!

-Matthijs Rohlfs