Eindelijk waren de degenschermers aan de beurt! Als liefhebber van schermen in het algemeen moet ik zeggen dat ik wel toe was aan iets anders, na 10 dagen in het teken van floret. Niet dat ik ooit genoeg denk te zullen krijgen van floret, maar het is fijn om weer met een frisse blik ergens naar te kunnen kijken. Gelukkig gaf Carmel ons een optreden om van te genieten. Het zag er goed uit en het werd bij vlagen erg spannend. Ze vergeet af en toe dat het in de eliminaties tot 15 gaat in plaats van 14 maar volgens trainingsmaatje Cheryl gebeurt dat wel vaker. Ze denkt er gelukkig bijna altijd aan om het laatste punt ook te scoren. Met haar 13e plaats scoort ze het hoogste van alle individuele Nederlandse deelnemers. Bravo!

Cheryl had grote pech. Het leek erop dat ze met haar geblesseerde knie kon schermen, maar een ongelukkige verstapping maakte al na drie partijen een einde aan haar toernooi. Ze heeft zelf de beslissing genomen om niet door te gaan. Over vier weken tenslotte al WK en het is, ook met het oog op haar verdere schermcarrière, niet wijs om nu een zwaardere blessure te riskeren. Een dapper besluit om je terug te durven trekken uit zo een belangrijk toernooi. Beslissen met je hoofd in plaats van je hart is moeilijk als de poule in volle gang is.

Bleef het vandaag alleen bij schermen? Nee, natuurlijk niet. Zoals we inmiddels van dit EK gewend zijn moest er uiteraard wel iets raars gebeuren. Wij werden niet teleurgesteld: een demonstratie van 350.000 Orthodoxe Joden legde het verkeer plat. Dorin had gisteren al gecontroleerd bij de organisatie of dit invloed zou hebben op het rijschema van de shuttels. Dat zou het niet... maar had het wel. Eenmaal in de zaal werd ons om kwart over elf doodleuk verteld dat de laatste shuttle naar het hotel zou vertrekken om kwart over twaalf. Daarna pas weer na de finales. Carmel was toen net klaar met haar poule, en de junioren floret net begonnen aan de training. Ik heb de training van de jongens daarom voortijdig beëindigd en ben bij het degentoernooi gebleven. Na de uitschakeling van Carmel samen met Roel een taxi genomen naar het hotel. Omdat de meeste wegen waren afgesloten hebben we een flinke tour door de stad gekregen, waarbij de meter doorliep. Onze taxichauffeur vond het heel erg voor ons.

Verder nog iets? Oh ja, het junioren floret equipe stond niet op de deelnemerslijst, ondanks dat we er wel voor betaald hebben. Het DT was echter behulpzaam en met een druk op de knop zijn op de lijst gezet. Morgen om negen uur tegen Polen. Misschien slapen ze nog en kunnen we profiteren. We gaan het zien!

-Matthijs Rohlfs