De laatste schermdag. De degenmeiden en coach Roel waren op weg naar het vliegveld en de florettisten naar de zaal. Een paar uur later waren we al weer op de terugweg naar het hotel. Helaas geen vier ontmoetingen geschermd, maar twee. Het hadden er vier moeten zijn omdat Israël verslagen zou moeten zijn zodat we de 9-12 uit konden schermen. Maar goed, dat gebeurde dus niet.

Verlies tegen Polen kan ik accepteren, alhoewel er meer tegenstand gegeven had moeten worden. Als je weet dat je tegenstander beter is dan moet alle twijfel opzij gezet en elke fysieke en mentale reserve aangesproken worden. Ik vind dat dit niet voldoende gebeurd is. Patrick zat in de buurt, maar kan beter.

Verliezen tegen het huidige team van Israël mag echt niet. Ook met één zieke schermer in het team moeten de andere twee goed genoeg zijn om het uit te schermen. Dit mogen ze zich kwalijk nemen. De scheidsrechter maakte geen fouten, de tegenstander deed niks verrassend. Onze tweedejaars junioren scoorden veel punten, maar benutten te weinig kansen en maakten te veel fouten.

Het is moeilijk voor ze. Er zijn nauwelijks actieve senioren van niveau in Nederland om je aan op te trekken. Het wereldbeker circuit op floret is heel erg sterk en de stap van poule naar 64 en hoger is groot. De meeste junioren zetten hun internationale ambities aan de kant zodra ze senior worden. Dit moet veranderen. Daarom is de huidige junioren een kans gegeven om als team het EK te schermen. Volgend jaar hebben we nog twee van deze junioren, plus een nieuwe eerstejaars, plus een paar laatstejaars cadetten. Het jaar daarop schermt het cadettenequipe van dit jaar bij de junioren... enzovoort. Bedoeling is dat er altijd ervaren schermers bij zullen zitten en dat we ieder jaar beter worden.

Uiteraard helpt het wel als ook de huidige groep enigzins aansprekende resultaten haalt, maar er moet ergens begonnen worden. Ik hoop dat de verantwoordelijkheid genomen wordt om keihard te trainen en er volgend jaar op eigen kracht en sterker te staan. Ik wens ze veel succes!

-Matthijs Rohlfs 

Copyright - Elles Asbreuk

Copyright - Elles Asbreuk