31 jeugdigde Musketiers met hun trainers en Ad & Lilian van der WegOp zaterdag 22 februari 2014 namen Lilian en maître Ad van der Weg (mede-initiatiefnemer van de Brassards) bij maar liefst 31 Musketiers het Brassard-examen af. 

Weken van studie en praktische voorbereiding gingen hieraan vooraf en de spanning bij de deelnemers was om te snijden!  De theorie en vaardigheden werden voor de wapens floret, sabel en degen op twee verschillende niveaus (geel en rood) geëxamineerd. Bij het bekendmaken van de uitslag nam Ad van der Weg het woord en sprak de deelnemers (15 basisscholieren en 16 middelbare scholieren), docenten, ouders, begeleiders, bestuur en toeschouwers toe: Ik ben erg tevreden dat De 3 Musketiers het Brassard-systeem meteen bij de introductie 8 jaar geleden adopteerden en het zo’n warm hart toedragen. De deelnemers merken dat ze hier profijt van hebben: zij krijgen steeds meer kennis en hoe meer kennis je hebt, des te beter je kunt worden.”

Terugkoppeling
Ad vervolgt: “Lilian en ik hebben een paar puntjes opgeschreven over de resultaten examen. Deze willen we graag met jullie delen. Allereerst, het niveau is behoorlijk hoog, echt groot compliment voor de Musketiers! Kennis van de geschiedenis is goed. De vragen over rechts- en linkshandigen vonden de deelnemers best lastig. Vooral de basisscholieren wisten wat KNAS betekent (daar zal de KNAS echt blij mee zijn). De vragen over directe lijn en indirecte lijn wisten de deelnemers goed te beantwoorden. Net zoals de vragen over ook het schermtempo. Al met al heb ik een leuke mededeling voor jullie: iedereen is geslaagd! Dit betekent niet dat iedereen álles goed gedaan heeft. Wij volgen een protocol waar alle kandidaten op getoetst zijn. Van de theorievragen moest je er minimaal 5 goed beantwoord hebben en van de praktijkopdrachten moesten er 6 van de 10 goed zijn uitgevoerd!”

Volgende stap
“Vandaag zijn jullie voor geel en rood opgegaan.  Het blauwe boekje komt nu hierna. Het groene Brassard-boekje is bijna af.  Houden jullie er wel rekening mee dat de vragen en praktijkopdrachten steeds moeilijker worden en dat er steeds strenger geëxamineerd wordt?”

Ad van de Weg gaf complimenten voor de trainers en begeleiders bij de Musketiers. Hij sloot af met de woorden: “Zonder goede begeleiding is het voor de deelnemers wel erg moeilijk om je Brassard te halen.”