Zaterdag 20 juni is de dag van de officiële opening van SchermCentrum Noord in Groningen. Hoog tijd om de initiatiefnemers van dit project: Lammert Van Kammen en Aagje Split te interviewen. KNAS sprak laatstgenoemde Aagje Split over hun kennismaking met de schermsport, de behoefte aan een nieuwe schermzaal in Groningen en hun toekomstplannen.

Voor de mensen die jullie wellicht niet kennen: kun je jezelf kort introduceren?
Wij zijn Aagje Split en Lammert van Kammen. Zelf hebben we geen achtergrond in de schermsport, maar onze kinderen (Olivier en Marcella Split) wel. Het schermen hebben we leren kennen toen we een sport zochten voor Olivier, inmiddels is dat al weer een hele tijd geleden. Daarna wilde zijn zus ook gaan schermen en hebben beiden de overstap naar wedstrijdschermen gemaakt. Dan neemt ook het aantal trainingsavonden toe: we kwamen met de regiotraining in aanraking en gingen later ook naar Duitsland toen Rorik Janssen daar een schermzaal begon. Het werd eigenlijk steeds meer.

Waarom was het belangrijk dat er een nieuwe schermzaal kwam in Groningen?
De combinatie sport-school en het vele reizen werd ons te zwaar: het nam teveel tijd in beslag. Op een gegeven moment rijdt je 13 uur per week heen en weer en dat dan 3-4 jaar lang. Dus op een gegeven moment zijn we in Groningen op zoek gegaan naar een geschikte locatie. We vonden een pand dat al 3 jaar te koop stond en hebben dit uiteindelijk in oktober 2014 gekocht. Er waren al twee schermverenigingen in Groningen (S.V. Donar en Herenleed) en die laatste is samengegaan met SchermCentrum Noord.

Hoe verliep de verbouwing?
Medio december zijn we begonnen met verbouwen en aanstaande zaterdag is de opening. Het heeft iets meer dan zes maanden gekost. Op het laatst wil je dan de puntjes op de i zetten en nog even een stap extra doen. Dan kunnen we er vol tegenaan in het nieuwe seizoen. En we zijn trots op het eindresultaat: 1450 m2, met 16 lopers - 9 wedstrijd- en 7 trainingslopers - een fitnessruimte, recreatieruimte, vergaderfaciliteiten en een kantine. En omdat de kinderen ook al een paar keer hebben deelgenomen aan een trainingsstage waar ook werd gebokst kwamen we op het idee van een boksring. Olivier heeft zijn bokshandschoenen al!

Wat zijn jullie ambities?
Wij hopen een van de grootste schermverenigingen van Nederland te worden, naast Amsterdam en Arnhem. Dat moet haalbaar zijn: Groningen is een grote (studenten)stad en het schermaanbod is klein. Met hard werken en een goede trainer moet daar iets van te maken zijn. Vanaf dit weekend komt een Hongaarse florettrainer een weekje naar ons toe om proef te draaien. In september beginnen we met 65 leden. De club is een combinatie van wedstrijd- en breedtesport. Je kunt bij ons zeker ook op hoog niveau schermen. We hebben bijvoorbeeld ook contact met LOOT scholen voor topsportprogramma's. En er komen binnenkort nog meer leuke projecten aan.

Wat waren de reacties vanuit de schermwereld op de opening?
Zo'n opening is altijd spannend. Je kunt vooraf niet goed inschatten hoeveel mensen er daadwerkelijk gaan komen. Ik ben benieuwd hoe groot de opkomst is. Maar alle reacties tot dusver zijn positief. Het is een initiatief wat nergens anders in Nederland bestaat. Er ligt bijvoorbeeld een speciale vloer voor extra grip; identiek aan de vloer waar ook Massialas op traint. En we zijn op zoek naar een goede trainer om er een succes van te maken. We hebben Henk Smit al en hopen met nog iemand erbij ook nog meer leden te kunnen werven en wedstrijdsport aan te bieden. Met een eigen zaal heb je het voordeel dat er altijd een ruimte beschikbaar is en dat je niet meer met materiaal hoeft te slepen. Dat maakt het makkelijker om clinics en bootcamps te geven. Die gaan zeker gepland worden.

Wat zijn de toekomstplannen?
Uitbreiden in ledenaantallen en de wedstrijdsport promoten. Dat doen we samen met het bestuur en de trainers. Zij hebben een mooie taak voor de boeg. En nu nog nieuwe leden.

Ik wil ook graag van de gelegenheid gebruik maken om iedereen op te roepen om langs te komen a.s. zaterdag. De zaal is voor iedereen die belangstelling heeft toegankelijk tussen 11.00 en 17.00. En iedereen te bedanken die zich het afgelopen half jaar heeft ingezet om er een mooie zaal van te maken. Nu is de tijd gekomen om daarvan te gaan genieten met z'n allen!