Zaterdag 20 Juni is op feestelijke wijze het Scherm Centrum Noord ( SCN ) in Groningen geopend.

Afgelopen zaterdag was ik namens de KNAS aanwezig bij de opening van een nieuwe schermzaal. Op zich goed nieuws, want hoe meer zalen, hoe meer vreugde. Deze opening had echter een wel heel bijzonder tintje. Een zaal die volledig uit privé initiatief is voortgekomen. Dus niet de gebruikelijke huur van een accommodatie bij een gemeente oid, maar ééntje waar de gebruiker tevens de eigenaar van is. En dan ook nog eens de volgens mij meest complete schermzaal die ons land nu rijk is.

De initiatiefnemers zijn Lammert van Kammen en Aagje Split, ouders van het bekende broer en zus duo Marcella en Olivier Split.

Samen met een grote groep vrijwilligers zijn ze er de afgelopen 6.5 maand in geslaagd om een tamelijk vervallen pand compleet te renoveren en in een ongelooflijk mooie schermaccomodatie om te toveren.

Tijdens de rondleiding die ik samen met mijn echtgenote en met ons erelid Henk Kenter kreeg aangeboden door Aagje Split kwamen wij de volgende units tegen.

2 zalen met in totaal 16 lopers. Allemaal van fraaie Favero apparatuur voorzien. Beide zalen hebben achterin een flinke ruimte gereserveerd voor target practice waar ook les kan worden gegeven. Dames en Heren kleedkamers en douches. Aparte toiletvoorziening. Keuken, een ruime vergaderkamer. Een wapenreparatie kamer. Een grote ruimte voor huiswerkbegeleiding zodat de schermers hun school en sport beter kunnen combineren. Een kantoor voor de trainers. Een materiaalruimte met lockers voor de privé spullen van de schermers. Een fitnessruimte met diverse apparatuur, waaronder zelfs een boksring. Een ruimte waar ouders onder het genot van een drankje of koffie relaxed kunnen rondhangen terwijl hun kinderen aan het trainen zijn. Een fysiotherapie ruimte en een kantoor voor de clubadministratie maken het geheel af.

Schermvereniging Heerenleed is van plan over te gaan in SCN waardoor er meteen al een aardig aantal leden bij deze nieuwe club zitten. Trainer Henk Smit was erg enthousiast mbt de geboden mogelijkheden. Tevens heeft SCN de beschikking over de bekende Hongaarse trainer Tamas Kreiss die hier de komende weken les gaat geven en als dat wederzijds goed bevalt wel eens permanent naar Groningen zou kunnen gaan.

Om 12.15 opende wethouder Ton Schroor, samen met SCN voorzitter Louis Meulenaar het centrum door een enorme ballon die voor de hoofdingang lag; lek te prikken, hetgeen met een stevige knal gepaard ging.

 

 

 

Foto van FB page SCN.

De heer Schroor sprak de wens uit dat dit centrum er toe zal leiden dat er binnen 8 jaar een schermer of schermster uit Groningen aan de OS kan meedoen. Vervolgens werd er vrij geschermd door iedereen die daar zin in had en dat waren toch meer dan 50 personen. De families Split en Zoons zorgden voor allerlei lekkere hapjes die continue aan het publiek werden geserveerd.

Met ruim 200 bezoekers was er van heinde en verre belangstelling voor deze opening en het was goed om te zien dat de randstadschermers ook de weg naar Groningen wisten te vinden.

Het KNAS bestuur was van mening dat wij een dergelijke grote gebeurtenis niet zonder meer voorbij konden laten gaan en bood SCN 2 wisselbekers aan. De enige opdracht was om een dames en een heren toernooi te gaan organiseren. Leeftijdscategorie en wapen werd aan SCN overgelaten.

Voorzitter Meulenaar antwoordde dat SCN deze uitdaging met plezier zou aangaan.

Tevens zijn er plannen om in de toekomst de centrale floret trainingsweekenden ook af en toe naar Groningen te halen.

 

vlnr. Henk Kenter, Aagje Split, Louis Meulenaar, Bert van de Flier

foto: Dixie van de Flier Davis.

Wij zijn als KNAS bestuur ontzettend blij met deze aanwinst en wensen SCN alle succes toe dat ze met hun harde werken zonder meer hebben verdiend.

Bert van de Flier