Primeur: World Cup Rolstoelschermen in NederlandVoor het eerst in de geschiedenis van het rolstoelschermen wordt er door de "International Wheelchair & Amputee Sports Federation" (IWAS) een World Cup Rolstoelschermen onder de 23 jaar georganiseerd. Dit toernooi vindt van 4 tot en met 6 juli plaats in het Sportcentrum Pagedal in het Groningse Stadskanaal en wordt georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS). Tegelijkertijd vinden in Stadskanaal ook de IWAS World Junior Games 2015 en Nelli Cooman Games plaats.

Tijdens deze eerste editie van de World Cup Rolstoelschermen onder de 23 jaar kruisen schermers uit Frankrijk, Italië, Hongarije, Rusland, Duitsland, Groot Brittannië, Turkije en Nederland de wapens. Ambitieuze schermers, die tot nu toe waren aangewezen op het senioren World Cup circuit, gaan in Stadskanaal strijden voor hun eerste punten op de junioren wereldranglijst.

Namens Nederland is de talentvolle vijftienjarige Elke van Achterberg van de partij. In september 2014 won zij tijdens de wereldkampioenschappen tot en met 17 jaar op de wapens degen en floret het brons. Ook werd zij tijdens de World Junior Games 2014 door de IWAS in een groep van 350 sporters uit 31 landen in zes takken van sport uitgeroepen als “Althlete with International Potential”. Meer informatie over Elke kunt u vinden op haar website www.elkevanachterberg.nl.

In de schermsport gaat het erom je tegenstander te raken zonder zelf geraakt te worden. Snelheid, tactiek en concentratie zijn de belangrijkste vereisten voor een goede schermer. Ook bij het rolstoelschermen is dit het uitgangspunt. Bij rolstoelschermen staan de rolstoelen vast in een frame. Hierdoor is het rolstoelschermen nog intensiever en sneller dan lopend schermen. Rolstoelschermen is niet alleen geschikt voor mensen in een rolstoel, maar voor alle mensen die niet lopend kunnen sporten. Net zoals bij de gewone schermers (de voetgangers) heb je bij het rolstoelschermen drie verschillende wapens waar je uit kunt kiezen: floret, degen en sabel. Alle wapens hebben een ander gewicht, trefvlak en regels.

Tijdens de World Cup in Stadskanaal wordt er op 4 juli geschermd op floret en op 5 juli op degen. Op 6 juli vinden de teamwedstrijden plaats.

De organisatie nodigt u van harte uit om een kijkje te komen nemen op dit toernooi en kennis te maken met deze sport, die sinds ruim drie jaar in Nederland wordt beoefend.

Voor aanmelding of meer informatie kunt u mailen naar rolstoelschermen@knas.nl of bellen naar 06 18545220.

Hopelijk tot ziens in Stadskanaal,

 
International Wheelchair & Amputee Sports Federation

Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond

 

 

Locatie:
Pagedal | Hoveniersweg 1
9502 BW | Stadskanaal