Het weekend van zaterdag 27 en zondag 28 juli stond in het teken van het NK Equipe. De hoogtepunten van twee dagen intensief schermen in Sportcentrum de Maaspoort in Den Bosch.

Zaterdag 27 juni
De eerste finale-ontmoeting is die van Dames Degen. De dames van RobbSchermen nemen het op tegen Schermclub Den Bosch. In de halve finale schermde Den Bosch nog een spannende ontmoeting tegen het team van SchermCentrum Amsterdam, die met 45-38 werd gewonnen.

In de finale kijkt Den Bosch tot een stand van 20-15 tegen een achterstand aan. In de 5e en 6e partij loopt de club in na goed schermen van Carmel Tulen en Cheryl de Jong. Met nog drie partijen te gaan weet het team verder in te lopen en Kelly Boone sluit de ontmoeting succesvol af: met 45-33 pakt SchermClub Den Bosch het eerste goud van de dag.

Bij de Heren Degen: SC Den Bosch – Delft Fencing Club. Delft wint de eerste partij met 5-3. Na een aantal fraaie (voet)treffers van Bas Verwijlen draait Den Bosch de rollen meteen om en loopt in tot 10-6. De heren uit Delft weten de opmars van Den Bosch niet te stoppen. De club staat continu op voorsprong en geeft deze geen moment uit handen. In de laatste partij tegen Paresa moet Verwijlen er nog even voor vechten maar maakt de partij mooi af. Eindstand is 45-23. SchermClub Den Bosch wint tweemaal goud vandaag en behaalt overtuigend de vijfde NK Equipe titel op rij.

Zondag 28 juni
In de finale Floret Heren werd om de titel gestreden door SchermCentrum Amsterdam en HollandSchermen. Het equipe van SchermCentrum Amsterdam pakt in het begin een lichte voorsprong, maar daarna gaan de teams gelijk op. Na 5 partijen is de stand 25-22 in het voordeel van Amsterdam. Die voorsprong wordt ondanks goed schermen aan de kant van HollandSchermen verder uitgebouwd, totdat Elisha Yuno voor Alkmaar een comeback inzet. Yuno schermt uitstekend en verkleind het gat naar 35-31 en houdt daarmee zijn team in de race voor de titel. In de partijen die volgen worden er echter door Max Janssen en Matthijs Rohlfs maar weinig fouten gemaakt. Met als eindstand 45-38 pakt Amsterdam voor de 4e achtereenvolgende keer de titel op het NK Equipe.Bij de Dames Floret ging de strijd wederom tussen Amsterdam en Alkmaar. De teams zijn een mix van ervaren en jeugdige schermers en dat levert op de loper interessante partijen op. Vanaf het begin van de ontmoeting pakt Amsterdam de leiding en bouwt dit succes gestaag uit. Ondanks enkele goede acties aan de kant van HollandSchermen werd de partij niet uit handen gegeven. Met een eindstand van 45-28 wint SchermCentrum Amsterdam ook hier goud.

Zondag stond ook sabel op het programma. Bij de heren ging de finale tussen Delft Fencing Club en Surtout. Laatstgenoemde begon sterk en leidde – na winst in drie partijen – met 15-9. In de partij tussen Robbert Goossens en KNAS directeur Teun Plantinga (Delft Fencing Club) bleef de voorsprong bij Surtout constant en de schade voor Delft daarmee beperkt: alles was nog mogelijk. Maar ondanks goed schermen van de tegenpartij wist het team van Surtout de acties constant te houden en langzaam toe te werken naar de overwinning. Met 45-36 komt er een einde aan deze ontmoeting en pakt Surtout de titel.

Net als bij dames & heren floret ging ook de finale Dames Sabel tussen dezelfde twee verenigingen: Surtout en Delft Fencing Club. De eerste partij werd gewonnen door Delft Fencing Club en de vijfde ontmoeting stond dit team zelfs voor met 25-22. De achterstand werd echter weggewerkt door Surtout. Met 45-34 eindigt de club uit Apeldoorn ook hier als 1e.

De KNAS bedankt de organisatie, vrijwilligers en alle scheidsrechters voor een succesvol verloop van dit NK Equipe. De aftermovie van dit NK Equipe wordt binnenkort gepubliceerd. Houdt de KNAS facebookpagina in de gaten en tot in het nieuwe seizoen!