Eén week in het jaar staat de breedtesport landelijk centraal. Clubs openen hun deuren om mensen kennis te laten maken hun vereniging en bieden clinics aan. Dit jaar is die week, de Nationale Sportweek, voor het eerst in september en wel van 17 tot en met 24 september. Doet jouw club mee?

Deze nieuwe datum is door NOC*NSF gekozen om aan te sluiten bij de Europese Week van de Sport. Voordeel van deze nieuwe datum is dat hij valt aan het begin van het seizoen. Hierdoor kunnen potentiele leden hun keuze om te gaan sporten, en dan welke sport te kiezen, nog bepalen. Nadeel is wel voor veel clubs dat met name de zaterdag een competitiedag is en veel kader daarvoor beschikbaar zal moeten zijn. “Ieder nadeel heb zijn voordeel”: als er ruimte is in de speelzaal kan het kijken naar wedstrijden en (aansluitend) zelf sporten mooi gecombineerd worden! De manier om bijvoorbeeld  buurtbewoners te enthousiasmeren voor jouw sport.Utrecht is dit jaar hostcity. Zaterdag 17 september vinden er rondom de Dom allerlei festiviteiten plaats, het geheel krijgt een festivalachtige sfeer. Met een bonte stoet van foodtruck, caravans en podiumwagens trekt de Sportweek Karavaan door de stad Utrecht, je wordt sportief verrast op plekken waar je het nooit had verwacht. Niet te missen dit reizende sportcircus. Afsluitend is er een sportfestival in het Griftpark. Daar doen onze verenigingen uiteraard volop aan mee!

De Nationale Sportweek kent actief deelnemende gemeentes. Alle informatie is te vinden op de vernieuwde website www.sport.nl/sportweek. Toolkits, tips, postermateriaal; hier is van alles te vinden om van jouw activiteit een succes te maken. Hierop kan ook elke vereniging zijn aanbod zichtbaar maken. Het thema is ook dit jaar weer “ik neem je mee”.

Als bond moedigen wij aan dat waar mogelijk clubs aansluiten bij centraal georganiseerde activiteiten, zodat de sport voor iedereen zichtbaar is. Laat die activiteit vooral gaan over beleving bij je sport: zelf doen is altijd leuker dan alleen maar kijken. Met flyers trek je geïnteresseerden naar een dag in de Sportweek waarin je de deuren hebt geopend. Maak op de flyer duidelijk wanneer je voor welke doelgroep geopend bent. Dit kun je uiteraard ook doen via je website en via social media.

Ook in gemeentes die niet actief deelnemen aan de Nationale Sportweek kun je zelf als vereniging actief aan de slag om je sport en je vereniging te promoten.De bond ondersteunt de Nationale Sportweek door materialen en kennis beschikbaar te stellen.

De KNAS leent gratis de twee beschikbare elektronische oefenborden uit, zo ook de loper die geschikt is voor buiten. Hier geldt: wie het eerst komt die het eerst maalt. Vervoer van en naar de volgende locatie moet de club zelf regelen.

Maak gebruik van dit landelijk moment waar de spotlights op de sport staan. Als bond adviseren we drie wervingsmomenten per doelgroep per jaar. De Nationale Sportweek is er daar een van. Gebruik social media om nog meer bekendheid te geven aan je activiteit #nsw16. Tips voor ledenwerving zijn als bijlage bij dit bericht gevoegd.

Voor ondersteuningsvragen neem contact op met het bondsbureau. Contactpersoon is Ingrid Koppelman, zij is tot en met 26 augustus hierover bereikbaar.