In augustus vinden de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaats, schermen op het hoogste niveau. Dat zullen de meeste mensen wel weten, en dat Bas Verwijlen daar strijdt om de eer is voor schermers ook geen verrassing meer. Maar wat veel mensen niet weten is dat schermen niet alleen topsport is, maar dat er ook in andere categorie├źn gestreden wordt om de eer.

Vandaag zetten we het studentenschermen in de spotlights. Ben je schermer, of lijkt schermen je interessant en studeer jij, of ga jij studeren? Waarschijnlijk is er in jouw studentenstad wel een (studenten)schermvereniging te vinden!

Naast dat er veel van onze wedstrijdschermers ook studeren en regelmatig aan landelijke wedstrijden mee doen, zijn er binnen het studentenschermen ook verschillende wedstrijden. Zo is er het intercity toernooi, het Nederlands Kampioenschap voor studenten en het Groot Nederlands Student Kampioenschap (GNSK).

Het GNSK is het hoogtepunt van het studentenschermen en vond dit jaar voor de 58e keer plaats op 17, 18 en 19 juni in Groningen. Dit is een multisport evenement waaraan ongeveer 1800 studenten deelnemen. Het GNSK bestaat uit 8 vaste sporten waaronder schermen en 9 keuze sporten. Alle sporten worden bij elkaar opgeteld en zo ontstaat er een beste studentenstad.

Traditie getrouw begint het GNSK met het opzetten van de tenten op de camping en vervolgens zoeken de schermers uit verschillende steden elkaar op om gezellig een feestje gaan bouwen bij het universitair sportcentrum. Muziek, hot tubes en natuurlijk een drankje zijn de voorbereiding voor een ontspannen evenement waarbij er gestreden wordt om studentenstad van het jaar

Het schermen gebeurt in equipe vorm op de wapens degen en floret, heren en dames schermen gemengd en er zijn twee eindklassementen waarbij de deelnemende teams punten kunnen scoren voor hun studentenstad. Het schermtoernooi vond plaats in Schermcentrum Noord en zo luxe tref je het maar zelden bij een GNSK.

Tijdens de zaterdag schermen alle teams tegen elkaar om zo een ranking te verdienen voor het tableau op zondag. Op degen deden er dit jaar 8 teams mee en op floret 7, de teams zijn veelal gemixt met schermers die we kennen van de (inter)nationale wedstrijden, uitwisselingsstudenten en schermers die alleen deelnemen aan de Intercity wedstrijden. Op zondag wordt de finale dag geschermd, waarbij meer dan bij andere schermwedstrijden verrassende uitslagen te vinden zijn. Ben je ook benieuwd? Hieronder volgen de uitslagen:

Schermen degen

1.       Nijmegen

2.       Delft

3.       Utrecht

4.       Eindhoven

5.       Amsterdam

6.       Groningen

7.       Wageningen

8.       Maastricht

 Schermen floret

1.       Amsterdam

2.       Nijmegen

3.       Maastricht

4.       Groningen

5.       Utrecht

6.       Eindhoven

7.       Wageningen

 Het stedenklassement van alle sporten is gewonnen door Groningen.

Mocht je volgend jaar gaan studeren en wil je een evenement als dit ook eens meemaken, check dan de website van je studentenstad!