Vandaag was een spannende dag voor Verwijlen. Zondag haalde hij nog de 5e plaats op de wereldbeker in Kazan, maar vandaag was de dag waar Verwijlen het hele jaar naar toe had geleefd.

Ondanks zijn 7de plek op de wereldranglijst was hij nog niet zeker van kwalificatie. Voor het schermen wegen de teamresultaten namelijk zwaarder dan de individuele resultaten. Eerst gaan de schermers uit de acht geplaatste teams, daarna worden pas de individuele plekken verdeeld. Voor de start van het teamtoernooi waren bijna alle schermers boven Bas geplaatst via het team. Als één van deze teams af zou vallen, dan zouden die schermers zich plaatsen voor de Spelen.

Gisteren behaalde Hongarije de 14e plaats en viel uit de lijst met geplaatste teams. Alleen als Rusland zich bij de geplaatste teams zou voegen, zou Verwijlen aan de kwalificatie eisen voldoen. Dit gebeurde: door de winst van Oekraïne op Japan en later op China, kon Rusland het team van Japan achter zich houden op landenranglijst. Hiermee voldoet Verwijlen aan de kwalificatie eisen van de FIE en de aanvullende eisen van NOC*NSF.

Tienvoudig Nederlands kampioen Bas Verwijlen heeft al 3 keer eerder aan de Olympische Spelen deelgenomen. In het afgelopen seizoen heeft hij de wereldbeker wedstrijd in Vancouver gewonnen en behaalde de top 8 bij zowel EK als WK. Verwijlen wordt begeleid door trainers Roel Verwijlen en Alexandre Buysens.

Foto: Augusto Bizzi/FIE