Sonja\'s voorbereidingen naar de OS 2004 in Athene uitgelicht

Maandag 12 juli jl. vond in Scheveningen de teamoverdracht plaats van de Nederlandse olympische ploeg. Nog voordat alle limietperiodes zijn verstreken, wordt het vizier definitief gericht op Athene. Cors van den Brink deed dat al eerder en presenteerde - eveneens die maandag - daarvan de weerslag in boekvorm.

In ‘Trainen voor de Olympus’ doen vader Cors van den Brink (tekst) en zoon Lars van den Brink (beeld) verslag van de alledaagse werkelijkheid van elf sporters en sportploegen in hun voorbereiding op de Olympische Spelen. Het boek bevat reportages over de trainingspraktijk van toppers en talenten.
Journalist en fotograaf bezochten daartoe tientallen trainingen, spraken uitgebreid met coaches en sporters en laten zien hoe Nederlandse Athene-gangers in het jaar vóór de Spelen bezig zijn om hun droom te verwezenlijken.

Uit de reportages blijkt dat de voorbereiding op het grootste sportevenement ter wereld is gegrondvest op twee elementen. Enerzijds vergt de training dagelijks een urenlange inspanning, waarbij in eindeloze herhaling gezocht wordt naar perfectie. De meeste Nederlandse toppers getroosten zich hun inspanningen in afgedankte gymzaaltjes, in openbare zwembaden, gewone fitnesscentra en andere publieke sportaccommodaties.
Anderzijds zoeken trainers via onderlinge en internationale contacten, maar ook door het inschakelen van deskundigen op gebied van inspanningsfysiologie, psychologie, voeding e.d. naar vernieuwing.

De ongekende medailleoogst van de Nederlandse ploeg bij de Spelen in Sydney, bracht in Nederland veel enthousiasme teweeg. Dat weerspiegelt zich in de bijna grenzeloze ambitie van degenen die zich nu voorbereiden op Athene.
Het boek maakt ook duidelijk dat de faciliteiten, die deels ná Sydney zijn gekomen, zoals inkomensregelingen, budgetten voor trainingsstages en andere sponsoring, onmisbaar zijn om de positie van de Nederland in de top-tien van de wereld te kunnen handhaven.

‘Trainen voor de Olympus’ bevat reportages over:

- Olympisch kampioenen: Pieter van den Hoogenband (zwemmen), Mark Huizinga (judo) en Leontien van Moorsel (en de baanploeg van de wielrenners);
- Medaillewinnaars: dameshockeyteam en Wietse van Alten (handboogschieten);
- Ervaren Olympia-gangers Margriet Matthijsse (met Lisa Westerhof – zeilen) en Dirk Lippits (roeien);
- Debutanten: estafetteteam 4x100 meter mannen (atletiek), Sonja Tol (schermen);
- Paralympiër Kenny van Weeghel (wheeler);
- Talent voor 2008: Yuri van Gelder (turnen).

‘Trainen voor de Olympus’ (ISBN 90-77072-63-2, 24,50 euro) is een uitgave van Arko Sports Media.

Bron: persbericht