Arnhemse schermers gaan verder zonder bondscoach Janssen: ‘Niet wat wij nodig hebben’

De degenschermers van het Arnhemse Scaramouche gaan verder zonder trainer Rorik Janssen, tevens hun bondscoach bij de nationale ploeg.

Tussen de schermers - Tristan en Rafaël Tulen, David van Nunen en Ruben Derksen - en de coach is op de laatste wereldbekertoernooien in 2023 een fundamenteel verschil van inzicht ontstaan over de aanpak, meldt het Arnhemse bestuur.,,Zijn stijl van coachen matchte niet goed met ons”, duidt Tristan Tulen, de hoogst geplaatste Nederlander op de wereldranglijst. ,,Rorik is heel hiërarchisch: ‘Zo gaan we het doen en vertrouw maar op mij.’ Terwijl wij iemand nodig hebben die samen met ons een plan maakt en zo iedereen in zijn kracht zet. Er moet ruimte zijn voor onze input. Rorik is een heel goede coach met veel ervaring, maar hij biedt iets anders dan dat wij nodig hebben.”

Teamvibe minder
Vlak na het aantreden van Janssen won Scaramouche in februari het EK voor clubteams en later was er teamzilver op de wereldbekerwedstrijd in Istanboel. ,,Maar op de laatste toernooien werden de resultaten minder en ging ook de teamvibe achteruit. Na Vancouver hebben we besloten om niet met hem door te gaan. Pijnlijk, maar zakelijk gezien wel de juiste beslissing.”


Bram van Zundert   Gelderlander  

Afgelopen zondag heb ik het SISTA-toernooi in Amsterdam bezocht. en in positieve gesprekken o.a. gehoord dat het bestuur iets op deze website had geplaatst om kort op de gebeurtenissen in Doha te reageren. In de kommentaren vond ik o.a. het bericht over het besluit van de vereniging Scaramouche en "de degenschermers" om de samenwerking te beéindigen. De redenen die worden aangegeven zijn weinig correct

1. Vanaf het begin van de coöperatie was er een buitengewoon open verstandhouding, in een compleet vlakke structuur, zonder hiërarchie. Als plotseling "nieuw" aangetrokken coach was het vooropgestelde en ook zo uitgesproken doel de verschillende teamleden niet te storen in hun gewoontes. 2. De twee schermers die deze beweringen nu opstellen, hebben zich in het complete jaar noch bij de individuele wedstrijden, noch tijdens de team-ontmoetingen opengesteld voor coaching door de bondscoach. Het aangehaalde citaat in het hier opgevoerde krantenartikel is uit de duim gezogen. 3. De beide heren hebben in de schaarse teambesprekingen waartoe zij bereid waren géén enkele blijk gegeven open te staan voor ook maar de geringste voorgestelde alternatieve mogelijkheid.4. Tevens heeft géén van beide een poging ondernomen om het door hun ondervonden probleem met mij te bespreken. Ik mocht van het KNAS-bestuur vernemen dat men mij als coach per direct wilde vervangen. Terwijl wij een paar dagen daarvoor nog, na terugkeer uit Vancouver, zonder enige indicatie in deze richting, normaal tot de volgende training afscheid hadden genomen. 5. Het aanbod van het KNAS-bestuur, ondersteund door een ander teamlid en door mij, om met een onafhankelijke mediator een gesprek te voeren werd bot afgewezen. 6. Zoals het KNAS-bestuur had gepubliceerd, heb ik inderdaad persoonlijk beslist de samenwerking compleet te stoppen. Hoofdreden: ik laat mij niet instrumentaliseren en manipuleren voor de persoonlijke doelen van individuele atleten.

Eén extra opmerking wil ik hier graag nog maken: de KNAS heeft het NL-Degen-Team één jaar lang een trainer-coach voor de wedstrijdbegeleiding ter beschikking gesteld. Voor het team was dat gratis. Dat betekent, dat de reis- en verblijfkosten voor de wedstrijdreizen 1 op 1 werden vergoed, plus een dagvergoeding waarvan de kosten voor eten en drinken bestreden werden. Andere als wereldbeker wedstrijden heb ik zelfs persoonlijk gefinanceerd. Ergo: de trainer-coach heeft één jaar compleet voor (bijna) niets gewerkt, om deze mannen te helpen om dromen te verwezenlijken. En als het even mogelijk was heb ik andere aanwezige nederlandse schermers begeleid.

Op de Nahouw, onder events, vind U de convocaties en inschrijfformulieren voor het alweer 15e International Fencing Camp Bocholt van 11 t/m 18 augustus 2024. Met al mijn contactdata. 

 

 

 

Rorik Janssen

Het is mij volslagen onduidelijk waarom de voorzitter van Scaramouche nieuws mag plaatsen op de website van de KNAS en waarom de oud-bondscoach hierop dan gaat reageren... Doe dit vooral op een eigen beheerd medium of op Facebook.