Mr. Roel Verwijlen ontving vandaag uit handen van Dhr. M. Sturkenboom (dir. sport NOC*NSF) en dhr. W. Mokken (voorzitter KNAS), het felbegeerde certificaat 'MasterCoach in Sports'

De coaches in deze vierde lichting zijn Jacco Koops (zeilen, windsurfen), Casper Groenhuijzen (beachvolleybal), Mr. Roel Verwijlen (schermen), Maarten Sauerbreij (snowboarden), Henk Groener (handbal), Eric Verboom (hockey), Robert Roos (snooker) en Egon van Kessel (wegwielrennen).

Sport overstijgend

Het idee MasterCoach in Sports is ontstaan vanuit de praktijk. De hoogste bondsopleidingen blijken niet helemaal aan te sluiten bij de eisen die aan topcoaches worden gesteld door het internationale topsportniveau. Robert van Cingel, projectleider vanuit NOC*NSF: “We gaan er vanuit dat de coaches over genoeg kennis en ervaring beschikken in hun eigen tak van sport. MasterCoach in Sports is sportoverstijgend en steekt vooral in op het verbeteren van gedragsvaardigheden, zoals attitude, leidinggeven en sociaal-communicatieve vaardigheden.”

Dat MasterCoach een welkome aanvulling op de bondsopleidingen is, blijkt uit de positieve reacties van de bonden en de deelnemende coaches. Ondertussen hebben bijna 40 topcoaches met succes deelgenomen aan het programma.

Sportspecifiek

Kenmerkend voor de inhoud van het programma is dat deze goed te vertalen is naar de sportspecifieke situatie van alle afzonderlijke coaches. De deelnemers worden als groep onderricht over onderwerpen als groepsdynamica en teambuilding, spanningsbeleving, controle en stress, coachbaarheid van sporters, situationeel leiderschap, kernkwaliteiten en communicatie.

Naast deze gezamenlijke activiteiten kan de coach zijn individuele onderdelen invullen. Thema's als mediatraining, trainingsleer, sportmarketing, voeding, doping en timemanagement zijn erg gewild. Op deze manier is het gehele programma individueel maatwerk. Iedere coach ontwikkelt en volgt zijn eigen persoonlijke opleidingsplan.

Bron: NOC*NSF