Sonja Tol wint Nationaal Militair Kampioenschap Schermen

Van Ghentkazerne, Rotterdam

LTZ 2 Sonja Tol is in Rotterdam Nationaal Militair schermkampioen 2004 geworden. De militaire Olympiër was overall de meest succesvolle schermster in een gemengd deelnemersveld van 63 mannen en vrouwen en voldeed daarmee aan wat velen verwacht hadden. De tweede plaats was voor sergeant Mike Vugt (KM), elt Arvid Oostveen (KLu) en cadet-korporaal Titia Mannessen van de KMA deelden de 3e positie in het overall-klassement. De prijzen werden uitgereikt door de commandant van de van Ghentkazerne, kolonel der mariniers E. Blommestijn.

Het goed verlopen toernooi, dat werd gehouden in de van Ghentkazerne, was met name gericht op het afwerken van zo veel mogelijk schermpartijen voor alle deelnemers en leverde daarmee een belangrijke breedtesport-impuls voor het schermen. Gebruikelijk in het schermen is dat men na 1of 2 poules overgaat tot een eliminatiesysteem. De organisatie had er nu bewust voor gekozen om pas laat in het toernooi over te gaan tot eliminatiewedstrijden. Alle schermers moesten daardoor vaak de loper op.

Eerste-luitenant Indra Angad-Gaur kwam als florettiste dit keer niet verder dan een 11e plaats overall. "Als florettiste richt ik mij toch vooral op romptreffers. Tegen die grote kerels van 1.85m en langer had ik het soms erg lastig", aldus Indra Angad-Gaur, die zei desondanks toch een prima schermdagje te hebben gehad. "Veel van die mannen vinden het prachtig als ze tegen mij of Sonja treffers maken; als dat geen breedtesport-stimulering is..!"

De uitslagen in het dames- en herenklassement waren als volgt:

Dames: 1. LTZ 2 S. Tol (KM) 2. CKpl T. Mannessen (KL) 3. elt I. Angad-Gaur (KLu)
Heren: 1. sgt M. Vugt (KM) 2. elt A. Oostveen (KLu) 3. sgt R. Francis (KM)

Bron: Coördinator Defensie Topsport Selectie, dhr. Kees Meijll, Luitenant-kolonel