Schermen blijvend onderdeel Olympische Spelen London 2012

Het IOC heeft zich vandaag tijdens zijn congres in Singapore gebogen over de vraag welke sporten in 2012 weer deel uit maken van de Olympische Spelen. Schermen staat nu voor de Spelen van 2012 in Londen zeker op het programma.

Tijdens het congres stonden alle 28 olympische sporten van Athene ter discussie. Tijdens een geheime stemming werd per sport bepaald of deze sport afdoende steun kreeg om in 2012 weer deel uit te maken van de Spelen. Bij een meerderheid (meer dan 50% aan stemmen van IOC leden) zou de sport in 2012 weer op het programma staan, zo niet dan zou deze sport van het programma van 2012 gehaald worden. Van de 28 olympische sporten van Athene kregen er 26 steun van een meerderheid. Als afvallers kwamen honk- en softbal uit de strijd naar voren.

De IOC-leden beslisten daarna over de toelating van twee nieuwe sporten. Golf, karate, rugby (sevens), squash en inline-skating waren hiervoor in beeld. Squash en karate werden nog wel ter stemming voorgelegd, nadat de andere drie al bij een eerste behandeling werden geschrapt. In tweede instantie vielen ook squash en karate af. Hierdoor zullen er in 2012 slechts 26 van de 28 olympische sporten van Athene terug komen.

Wellicht is dit een kans die wij kunnen benutten om zo als sport van 10 naar 12 medailles door te groeien, ook al is dit er een extreem lastige opgave. Het aantal van 12 medailles zou voor de toekomst een zwaar discussiestuk binnen onze sport van tafel halen. Over een paar maanden start deze discussie voor de Spelen van 2008 in Peking als er binnen de FIE bepaald gaat worden welke categorieën in beeld komen voor de 10 gouden medailles die wij nu als sport mogen verdelen.

Voor de onze sport en in het bijzonder onze talenten, kadermedewerkers topsport en topsporters is continuïteit in 2012 binnen de olympische familie FANTASTISCH.

Alexander Heeren
Penninmeester KNAS