Nederlands tintje aan erkenning Afghaanse schermbond

Door: Ralf Groothuizen, speciaal correspondent voor de WK Leipzig '05

UTRECHT - Afghanistan heeft sinds vorige week een officiële en internationaal erkende schermbond. De wereldschermbond (FIE) heeft vorige week het groene licht gegeven . De Afghanen hopen volgend jaar al enkele schermers naar de WK te kunnen sturen.

De totstandkoming van de bond is voor een groot deel toe te schrijven aan oud-Nederlands kampioen Shahram Massoumi, al twee jaar werkzaam in Afghanistan voor een accountantsbedrijf. De oprichting van de schermbond is een initiatief van de schermer. “Ik heb met de KNAS overleg gevoerd en advies van hun gekregen, maar ik doe het volledig als vrijwilliger. Ik zal daar een jaar blijven, en daarna moeten de Afghanen zichzelf kunnen redden. Dat zijn de afspraken en daar ga ik ook vanuit.”

Massoumi staat niet helemaal alleen bij het uitvoeren van zijn plan. Zo steunt de Nederlandse ambassade het idee financieel en kan Massoumi ook rekenen op een investering van de FIE. “Ik moet nog beginnen met de trainingen en er zijn nog geen schermspullen. De FIE wil materiaal leveren en dat vergoeden.”

Dat materiaal zal er voor vrouwen anders uitzien dan we gewend zijn. We zullen geen strakke pakjes in Afghanistan zien. “De schermkleding zit vaak behoorlijk strak en dat accentueert de vrouwelijke vormen. In een aantal islamitische landen, zoals Iran en Indonesië hebben ze de schermkleding daarom aangepast. De pakken voor vrouwen zijn daar een stuk ruimer. In Afghanistan zal dit ook gebeuren”, zegt de oud-Nederlands kampioen.

Volgens Massoumi is schermen een interessante sport voor vrouwen in Afghanistan. Vooral voor gesluierde vrouwen. “70% van de vrouwen in Afghanistan loopt in een burka. Dat belemmert het sporten, maar bij schermen is het hele lichaam bedekt. Je ziet hun gezichten niet. Ze hebben handschoenen aan en maskers op. Eventueel kunnen ze ook een hoofddoekje onder de maskers dragen. Het is de perfecte sport voor de Afghaanse vrouw!”

De Afghaanse bond heeft op dit moment nog geen leden, maar al wel een bondspresident. “Ik begeleid hem volgende week op de WK in Leipzig, waar ik chef de mission ben. Ik zal zorgen dat hij de juiste contacten krijgt. Die man weet nu nog helemaal niets van schermen, net als de Afghaanse mensen.”

Maar dat is een kwestie van tijd, denkt Massoumi. De bond wacht nu nog op de door de FIE beschikbaar gestelde schermspullen. Zodra die er zijn zal Massoumi zijn trainingen starten in een schermzaal in Kaboel. Hij richt zich daarbij op twee doelgroepen. “Ten eerste op universitaire studenten. Ik ga hen een opleiding geven tot trainer in Kaboel. Als ze daar klaar mee zijn, verspreiden zij zich door alle provincies in Afghanistan om kleine schermklasjes te starten.” De andere doelgroep zijn kinderen in de leeftijd van acht tot achttien. “Ik ga een stuk of dertig kids trainen. Jongens en meisjes.”, zegt Massoumi.

En zit daar een wereldkampioen tussen? “Onmogelijk”, volgens de schermer. Een dosis ervaring is vereist in de schermsport, meent hij. “En niet alleen bij het schermen trouwens. Het is bij alle sporten zo.” Toch hoopt Massoumi volgend jaar met Afghanistan voor het eerst aan een WK deel te nemen. “Met een stuk of drie, vier Afghanen naar een WK. Maar niet voor de prestatie, maar puur voor de aanwezigheid van Afghanistan op een internationaal toernooi.”

Dhr. Sharam Massoumi zal de Nederlandse selectie ook dit jaar weer begeleiden als Chef du Mission in Leipzig.