Nederlanders domineren 14e SISTA-RANA schermtoernooi

Op zaterdag 12 november 2005 werd in Amsterdam op floret en sabel gestreden om wereldbekerpunten en de befaamde wisseltrofeeën. Het 14e SISTA-RANA schermtoernooi kende ook dit jaar weer een groot aantal internationale schermers uit verschillende werelddelen. Ondanks het sterke deelnemersveld, wisten de Nederlandse schermers te scoren. Alleen bij dames sabel ging de Finse Anna Santaholma er met de gouden medaille vandoor, maar de overige categorieën werden gedomineerd door de Nederlandse schermers. Bij heren floret wist Sebastiaan Combé zijn clubgenoot Arnaud Holstege in de finale op afstand te houden en overtuigend te winnen. Ook bij heren sabel vond een Nederlands onderonsje plaats, waarbij Reinout Romijn de meervoudig Nederlands Kampioen Tijmen Ros wist te verslaan, net als eerder dit jaar bij het NK. Bij dames floret wist de jonge Ilana Eelman het goud te pakken.

Rohlfs stopt
Minder goed nieuws kwam van Matthijs Rohlfs, de jonge en talentvolle floretschermer, maakte bekend te stoppen! Rohlfs, die al jarenlang aan de Nederlandse top staat en deel uitmaakt van de Nederlandse selectie, zei dat hij meer tijd wilde voor een ander leven buiten de topsport. Rohlfs presteerde ook tijdens het SISTA-RANA toernooi niet goed, hij behaalde de 3e plaats, terwijl hij in het verleden meerdere malen het toernooi won. De schermwereld reageerde geschokt op het wegvallen van dit supertalent voor het Nederlandse schermen.

Wereldbekerpunten verdiend
Het heren floret- en het heren sabeltoernooi zijn onderdeel van de bekercyclus Coupe du Nord. Beide wedstrijden zijn door de Federation International d’Escrime (F.I.E.) geclassificeerd als satelliet A toernooi. Het SISTA-RANA toernooi is het enige schermtoernooi in Nederland met deze status. Dit betekent dat de toernooiwinnaars 4 punten verdienden voor de wereldranglijst! Ook de nummers 2 t/m 8 kregen wereldbekerpunten, aflopend van 3 punten voor de zilveren medaillewinnaar, 2 punten voor brons en 1 punt voor de schermers op de 5e t/m de 8e plaats. In totaal 9 Nederlandse schermers verdienden wereldbekerpunten, waardoor sommigen hun entree maken op de wereldranglijst!

Bron: Chantal Langejans: c.langejans@gmail.com, sista pr