Nederlanders aan top in eindklassement! Internationaal SISTA-US Schermtoernooi Amsterdam 2006

Internationaal SISTA-US Schermtoernooi Amsterdam 2006
28 en 29 januari 2006
Nederlanders aan top in eindklassement!

Met ruim 75 kinderen, 12 equipes en meer dan 100 individuele senior schermers was het SISTA-US schermtoernooi ook dit jaar weer druk bezocht en een enorm succes! Wederom waren meerdere nationaliteiten vertegenwoordigd, waaronder Duits, Engels en Belgisch. De finales waren zondag echter puur Nederlandse aangelegenheden.

Matthijs Rohlfs nog steeds in vorm na afscheid Nederlandse selectie!
In de finale heren floret wint favoriet Matthijs Rohlfs overtuigend met 15-8 van Siroos Askary. Hoewel Rohlfs na het afgelopen SISTA-RANA toernooi in november aangaf het wedstrijdschermen op hoog niveau op te geven en uit de Nederlandse selectie te stappen, bleek de voormalig meervoudig Nederlands Kampioen nog steeds in vorm. In de finale startte Rohlfs overtuigend, maar Askary, die de laatste tijd in goede vorm is, kon snel terugkomen naar 6-6. Bij de 1e rust staat Rohlfs echter voor met een comfortabele 9-6 en ook na de rust laat Rohlfs zien de wedstrijd onder controle te hebben. Hij zet in de 2e manche door en wint uiteindelijk met 15-8.

De finale heren degen was zeer spannend en onvoorspelbaar, waarbij Vernon Thomas uiteindelijk Maxim Zorkin verslaat met 15-11. Aanvankelijk ging Zorkin echter sterk aan de leiding en na de 1 e manche staat hij met 6-8 voor. Na de rust komt Thomas echter bij tot een stand van 9-9 en gaat daar zelfs overheen, waarbij hij de 2e rust ingaat met een voorsprong van 2 punten bij een stand van 9-11. Zorkin lijkt nog terug te kunnen komen, maar verliest uiteindelijk bij 10-14 op een double.
SISTA-US '06 podum heren degen 29-01-2006

Favoriet Laura van Gijlswijk verslagen na bloedstollende verlenging!
De dames floret finale komt langzaam op gang, waarbij favoriet Laura van Gijlswijk en Daniëlle van der Meer elkaar tactisch aftasten. Bij de 1 e rust is de stand pas 3-0 voor Van Gijlswijk. Beide schermsters stellen zich echter zeer terughoudend en tactisch op en in de 2e rust is het pas 5-3 voor Van Gijlswijk. In de 3e manche wordt het echt spannend en Van Gijlswijk, die meerdere SISTA-toernooien heeft gewonnen, lijkt maar geen grip te krijgen op de wedstrijd. Uiteindelijk komt ze tot 7-6, maar op de laatste seconde van de wedstrijd maakt Van der Meer de gelijkmaker. Er wordt 1 minuut verlengd en Van Gijlswijk wint de tos, waardoor ze zonder tegentreffer automatisch na 1 minuut gewonnen heeft. Echter, Van der Meer weet toch die ene treffer te maken en wint verrassend met 7-8!SISTA-US '06 podum dames floret 29-01-2006 Deze prestatie levert haar een directe stijging op de Nederlandse ranglijst op en door het winnen van deze wedstrijd in de serie ECP-KNAS CUP is ze een enorme stap dichter bij directe plaatsing voor het NK 2006!

De finale dames degen komt rustig op gang en lijkt gelijk op te gaan. Er worden redelijk veel doubles gemaakt. Dan loopt Hairya Engelenburg echter weg en na de 1 e manche staat ze met 7-11 ruim voor. Na een tussenstand van 8-11 volgens alleen nog maar doubles en legt Nicolette Kok het af. De eindstand komt uiteindelijk op 12-15.