Dragen van bondspak is vooral noodgedwongen

Door: Ralf Groothuizen.

Nationale toppers lopen rond in hun nationale pak en de mindere goden dragen wel gewoon hun clubpakken en bijbehorende clubkleuren. De bond (KNAS) vreest dat tijdens het NK in Scheveningen een aantal spelers in het nationale tenue zullen aantreden. Zij vindt dat verkeerd, omdat het een wedstrijd is waar spelers voor hun club uitkomen. De KNAS vraagt zich dan ook af waar de clubtrots is gebleven?

Ook bij de Atletiekbond (KNAU) speelt een zelfde discussie. Op het internetforum van die bond discussi?ren spelers wat af over het wel of niet dragen van clubkleding tijdens de Nederlandse Kampioenschappen.

De ??n vindt het niet storend als spelers in oranje kleuren optreden, want die spelers betekenen nou immers meer voor de natie dan de spelers die niet voor het land uitkomen. Waarom zou je deze spelers bestraffen en in een keurslijf proppen?

Anderen vinden juist dat het principe gelijke monniken, gelijke kappen moet gelden. Ongeacht het niveau van de spelers dient iedereen in clubtenue uit te komen, omdat de NK nou immers een evenement zijn waar je de clubkleuren verdedigt. Oranje verdedig je maar op de internationale toernooien.

Dat vindt florettist Arnaud Holstege van het Arnhemse Scaramouche ook. ,,Je vertegenwoodigt een club en daar hoort een clubtrainingspak bij.\'\' Holstege zal dan ook aantreden in het pak van de Arnhemse ploeg. ,,Kom je als international in je bondstrainingspak dan wek je toch wat arrogantie.\'\'

Daar is florettist Sebastiaan Borst van het Haagsche OKK het niet mee eens. ,,Onze club heeft geen eigen pakken, dus daar kan ik dan ook moeilijk in optreden.\'\' Waar hij verleden jaar nog koos voor een bondspak overweegt hij dit jaar in een neutraal pak te komen.

Clubgenootje Djinn Geurts treedt logischerwijs ook niet op in een clubpak. ,,Zij zal aantreden in haa rsponsorpak,\'\' zegt begeleider en moeder Paula Papilaja. ,,En niet in haar Nederlandse pak. Dat kan ook niet, het is ge nwereldbeker. Je verdedigt je club en niet je land.\'\'

De KNAS kan het clubpak nog niet verplicht stellen bij een NK. Dat de spelers zich correct moeten kleden is een pr?, maar of dat in clubtenue of nationaal pak moet zijn laat de bond in het midden. Witte kousen en een reglementair schermpak is alles wat zij verplicht stellen. De bond hoopt ik 2007 het clubpak wel verplicht te stellen.

Na gesprekken met Papilaja, Borst en Holstege lijkt het niet dragen van een clubtrainingspak weinig met clubtrots te maken te hebben. De pakken zijn bij sommige clubs simpelweg niet aanwezig en spelers kunnen moeilijk naakt het podium op komen lopen. Dat zij kiezen voor een neutraal pak of een bondspak is hun eigen keus en vooralsnog staan ze daar vrij in.