Vermaarde Jerzey Konzsalsky geeft trainers nieuwe impulsen

In het pre-olympisch jaar waarin al veel tickets voor Beijing zijn te vergeven, doen bondscoaches er alles aan om hun topsporters op een nóg hoger niveau te brengen. Het zoeken is naar nog meer kennis en kunde of inspirators. Zo kregen de degenschermers met twaalf trainers van verenigingen recentelijk de kans kennis te maken met de vermaarde Poolse coach Jerzey Konzsalsky.

Konzsalsky bracht eerder als coach het onbetekenende schermland Oostenrijk uit het niets naar de wereldtop. Het Oostenrijkse degenteam werd in Atlanta vierde. Daarna trainde hij jaren Canadese schermers. Thans is hij in zijn geboorteland actief.

Bondscoach bij de degenschermers, Roel Verwijlen, is razend enthousiast over de Poolse coach en trainer: ”Hij is een lopende encyclopedie. Hij kent de sterke maar ook de zwakke punten van bijna elke degenschermer aan de top. Met die kennis geeft hij onze Nederlandse toppers nieuwe impulsen. Hij heeft een andere kijk op de tactische opleiding en dat is ontzettend mooi. Onze degentoppers hebben in enkele dagen erg veel van hem opgestoken.”

Die nieuwe inzichten zijn ook van belang voor trainers bij Nederlandse verenigingen. Twaalf trainers maakten van de unieke gelegenheid op Papendal gebruik om kennis te maken met de theorieën en de praktijklessen van Konzsalsky: Rob van Winden, Arvid Oostveen, Ad van de Weg, Gerrit Beekhuizen, Siebren Tigchelaar, Bert van Til, Marc-Phillipe Draaier, Irma de Ridder, John Hartings, Bozidar Welinow, Yoeri van Laecke en Roel Verwijlen.