Degenschermster Sonja Tol is er tijdens het Wereldkampioenschap Schermen in het Russische Sint Petersburg net niet in geslaagd de laatste acht te bereiken.

De 34-jarige Haagse schermster werd in de achtste finales in de verlenging met 13-12 uit de strijd gewipt door de Roemeense Lordana Iordachioiu. Daarmee werd ze uiteindelijk elfde in de eindklassering

Natuurlijk was Sonja Tol graag bij de laatste acht, beter nog, bij de laatste vier gekomen. Haar verlangen naar een podiumplaats bij een WK of EK is groot. Met die gedachte stapte ze in Sint Petersburg ook op de loper. Dat het nét niet lukte, zegt niets over haar kwaliteiten en vooral haar vechtlust. Of zoals bondscoach Roel Verwijlen na afloop zei: ”Sonja was een podiumplaats waardig. Ze heeft geweldig staan schermen.”

Tol begon de titelstrijd heel sterk. In haar eerste partij tegen de Griekse Niki-Katerina Sidiropoulou-Christodoulou keek Tol voortdurend tegen een achterstand aan. Na zes van de negen minuten speeltijd was de stand d 9-4 in het voordeel van de Griekse. Tol bracht de stand in de laatste drie minuten gelijk tot 11-11 en won daarna in de verlenging van één minuut met 12-11.

Tol kwam bij de laatste zestien terecht door een sterke maar ook spannende partij tegen de Hongaarse Ildiko Mincza-Nebald. Door met overtuiging te schermen behield Tol gedurende de hele wedstrijd een voorsprong van één punt. Toch werd het tegen het einde van de partij nog 13-13. Tol gaf de wedstrijd niet meer uit handen en won met 15-13.

De Roemeense Iordachioiu is voor Tol een moeilijk te bestrijden tegenstandster. Het werd een gelijk opgaande strijd waarin de Haagse tot 10-10 het initiatief hield. Na negen minuten stond een gelijke stand 12-12 op het scorebord en moest er worden verlengd.
Waar Tol haar beslissende actie voorbereidde, plaatste de Roemeense een flitsende treffer en was de strijd beslist.

Tol: ”Ik heb vandaag goed geschermd. Kijk maar naar zo’n eerste partij. Zo’n forse achterstand haal ik toch in de laatste drie minuten mooi op. De Roemeense is voor mij een lastige tegenstandster. Waar je bij een andere tegenstandster treffers kunt plaatsen, lukt dat bij haar bijna niet. Dat maakte het zo moeilijk. Maar ik hoef mij, ook al had ik uit dit wereldkampioenschap graag meer gehaald, niets te verwijten.”