De schermsters Sonja Tol en Indra Angad-Gaur gaan komende zomer niet naar de Olympische Spelen in Beijing. In kwalificatietoernooien in Praag en Lissabon slaagden Tol en Angad-Gaur er net niet in een ticket te bemachtigen.
Tol, de eerste Nederlandse degenschermster op de Spelen, verloor in Praag in de achtste finales van de Griekse Jeanne Christou: 12-15. ”De Griekse ligt me niet. Ik kan haar niet lezen, dat wil zeggen dat ik niet goed kan zien wanneer ze een aanval inzet. Ja, het is balen. Ik had graag nog een keer op de Spelen gestaan”, aldus Tol.
De 35-jarige Haagse richt zich nu geheel op het Europees Kampioenschap in Kiev.
Voor Angad-Gaur (34) waren de druiven in Lissabon erg zuur. Ze kreeg exact het door haar gedroomde wedstrijdschema gepresenteerd. Door het geringe aantal deelnemers werd Angad-Gaur twee keer vrijgesteld en hoefde ze pas in de halve finale voor het eerst de loper op. Ze moest die wel winnen omdat in Lissabon slechts voor de twee besten een ticket was weggelegd.
De 21-jarige Portugese Debora Nogueira – nummer 286 op de wereldranglijst – verstoorde de droom van Angad-Gaur. De elfvoudig Nederlands kampioene kwam vroeg in de wedstrijd met 2-8 achter te staan. Angad-Gaur vocht terug maar bleef op 13-14 steken. Voor de vierde achtereenvolgende keer mist ze daardoor de Spelen.
De strijd om de derde plaats besliste de floretschermster snel in haar voordeel. De Engelse Martina Emanuel werd met 15-3 aan de kant gezet. Angad-Gaur kwam daarmee wel op het podium. Een prijs zonder waarde.
Servaas Smulders