In het jaar dat schermzaal Ter Weer 70 jaar bestaat, wordt in de HALO aan de Laan van Poot 363 de nieuwe schermzaal officieel en feestelijk geopend.

Na de openingsspeech van oud-voorzitter Jos Remijn, blikt ere-voorzitter Rowdy van Tol terug op het verleden van deze 70 jaar oude, maar nog altijd levendige schermvereniging. Volgens hem is “Betrokkenheid hetgeen een vereniging staande houdt”, en dat is zeker van toepassing binnen deze vereniging. Hierna werd het woord gegeven aan de 87-jarige Hennie ter Weer, zoon van Pieter Cornhil Ter Weer (geb. 1885) oprichter van schermvereniging Ter Weer. Hij knipte het geelgroene lint door en liep door de erehaag die werd gevormd door jeugdschermers. Aan het eind van de erehaag startte op dat moment twee duels. De beste jeugdschermers van Ter Weer lieten zien wat ze in huis hadden. Hiermee was de zaal officieel geopend.

De geschiedenis van schermvereniging Ter Weer
Schermvereniging Ter Weer is opgericht op 5 januari 1939 en trainde toen aan de Laan van Meerdervoort 50b. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde de vereniging naar de bovenverdieping van het gebouw Amicitia aan het Westeinde nummer 15. In de jaren vijftig werd onze vereniging nog aangeduid met de naam TE WE.

In maart 1967 draagt maître P.C. ter Weer de zaal over aan H.F. Hoevers. Op die dag werd maître Ter Weer 82 jaar en was hiermee de oudste schermleraar in Nederland. Hij bleef nog gewoon les geven. Vanaf dat moment was het de wens van de leden om de officiële naam Ter Weer te willen gaan voeren als rechtspersoon.

In 1971 verhuisde de vereniging naar de Willemstraat 24, waar diverse maîtres de trainingen hebben verzorgd.

In de loop van het jaar 2000 betrok Ter Weer het pand in de De Ruijterstraat 33 . Vanaf toen bleef het ledental eigenlijk groeien. Het kwam dus goed uit dat we in 2008 in de nieuwe zaal in de HALO terecht konden. Een mooie ruime zaal met meer lopers dan voorheen, waar maître Floris Nonhebel de leiding heeft. De vereniging bestaat nu uit ruim 80 leden, waarvan vooral de jeugdschermers internationaal actief zijn.