Niet de gedoodverfde kampioen Bas Verwijlen noch het jeugdig talent Matthijs de Vries ging bij het NK Schermen in Wageningen op degen met de gouden medaille naar huis. Arwin Kardolus met zijn 44 jaar inmiddels veteraan, schermde zich op voortreffelijke wijze naar zijn dertiende titel op degen. Het was wellicht de meest spraakzame verrassing bij dit NK.

Verwijlen, in de halve finale gesneuveld tegen teamgenoot Matthijs de Vries, had voor aanvang van het toernooi al aangegeven niet fit te zijn. Na afloop zei Verwijlen blij te zijn te hebben ontdekt dat je op mindere kracht geen titel kunt winnen. Overigens zei good-old Kardolus na afloop ook niet in optimale conditie aan het NK te zijn begonnen. "Net terug van vakantie en eigenlijk nog moe", aldus Arwin.
Bij de dames degen eiste Sonja Tol haar negende titel op. Met 15-14 won zij nipt van Irma de Ridder. "Een verschil van één punt is voldoende", klonk het bijna als excuus van Sonja.
Bij de heren floret was Matthijs Rohlfs dit jaar ook weer de sterkste. Hij bouwde vanaf het begin van de partij een kleine voorsprong op en won met 15-9 van Sebastiaan Borst. Bij dames floret mag ook Djinn Geurts zich weer een jaar kampioen noemen. Het was wel een enorme opluchting voor haar. Geurts stond tegen Saskia van Erven met 11-14 achter en moest die achterstand naar de zege ombuigen. Het lukte net. Geurts: "We zijn aan elkaar gewaagd." "Het lukte mij net niet die laatste treffer te maken. De zenuwen namen de overhand", aldus Van Erven, die met een tweede plaats weer helemaal terug is op nationaal niveau en ook nog internationale ambities heeft.
Op sabel had Jamie van Dongeren de kampioenstitel graag van de niet aanwezige Bonnie van Vuure overgenomen. De gretigheid bij het begin van haar finale tegen Kayli Hensen straalde er van af. Van Dongeren kwam snel met 4-1 voor. Ze liet Hensen terugkomen tot 5-5. Na 11-11 maakte Hensen de partij sterk af en won haar eerste titel.
Bij de heren sabel ging het er bijna net zo aan toe. Robbert Goossens trok tegen Nico Speelman fier ten strijde en kwam in het begin ook op een bescheiden voorsprong. Speelman kreeg het jeugdig enthousiasme onder controle en won verdiend.

Bij de prijsuitreiking stak de nieuwe technisch directeur bij NOC*NSF, Maurits Hendriks, de tientallen aanwezige schermers en andere belangstellenden nog een hart onder de riem. Hendriks pleitte voor een verdergaande professionalisering van de topsport. NOC*NSF biedt daartoe jeugdig talent op sportcentrum Papendal alle noodzakelijke voorzieningen.