De KNAS Kaderdag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 24 november in het sportcentrum Papendal. Aanmeldingen voor deze kaderdag moeten voor 17 november binnen zijn.

Aan: Verenigingen, Bestuurders/commissie leden van alle verenigingen, Scheidsrechters, Kaderleden
Met veel plezier nodig ik u hierbij uit voor de gezamenlijke KNAS en NHB Kaderdag, die wordt gehouden op zaterdag 24 november 2007. Deze kaderdag staat in het teken van ontmoeting en bijscholing, een uitgelezen moment om nader kennis te maken met elkaar. En om kennis en ervaringen uit te wisselen door de mogelijkheid om aan de verschillende onderdelen, deel te kunnen nemen.

Locatie van de Kaderdag is dit jaar het sportcentrum Papendal. Een routebeschrijving met adresgegevens en een uitgebreidere beschrijving van de workshops, zijn bijgevoegd.
Het programma begint ’s ochtends om 10.00 uur met een welkom aan de deelnemers en de eerste workshopronde.
Vervolgens gaat iedereen uiteen voor diverse bijscholingen, presentaties en discussiebijeenkomsten (zie onderstaand programma) in de 2e, 3e en 4e workshopronde. Tussendoor is er een gezamenlijke lunch en de dag wordt afgesloten met een borrel.
Opgeven voor deelname aan de Kaderdag kan tot en met 17 november 2007 met het terugsturen van bijgevoegd aanmeldingsformulier t.a.v. Herbert Hoogers, met vermelding aan welke workshop u denkt deel te nemen.
De deelnemers betalen een bedrag van € 25,00 per persoon. Hierbij is inbegrepen koffie en thee, lunch en een borrel na afloop.
Dit bedrag dient te worden overgemaakt op rekening nummer:
68.03.11.955, t.n.v. KNAS, Rosmalen of
68.15.14.205, t.n.v. NHB, Rosmalen
o.v.v. naam en kaderdag 2007.
Programma (uitgebreide informatie zie bijlage 2) ziet er als volgt uit:
09.30 – 10.00 uur Koffie en ontvangst deelnemers;
10.00 – 10.15 uur opening en diploma uitreiking
10.15 – 11.15 uur 1e Workshopronde
11.30 – 12.45 uur 2e Workshopronde
12.45 – 13.30 uur Gezamenlijke lunch
13.30 – 14.45 uur 3e Workshopronde
15.00 – 16.15 uur 4e Workshopronde
16.15 – 17.30 uur Borrel
Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke workshops u wenst te volgen.
U wordt verzocht ook een reserve workshop aan te geven in geval een workshop vol is of door onvoldoende belangstelling niet doorgaat.
Uiteraard wordt getracht u zo veel mogelijk bij de workshops van uw keuze in te delen.
Het aanmeldingsformulier dient u volledig ingevuld uiterlijk 17 november op te sturen naar
Bondsbureau NHB - KNAS
t.n.v. Herbert Hoogers
Postbus 10101
5240 GA Rosmalen
per fax 073 5219785
Na inschrijving ontvangt u geen bevestiging.
Bij de aanmelding tijdens de kaderdag ontvangt u de workshopindeling.
Nadere informatie Tel. 073-5280065 (Herbert Hoogers)


Wij hopen u op 24 november in Papendal te zien!
Met vriendelijke groet, namens het bestuur van de NHB en de KNAS,
Herbert Hoogers
Programmamanager Deskundigheidsbevordering
Bijlage:
  1. route beschrijving Papendal
  2. uitgebreide informatie workshops
  3. aanmeldingsformulier

Routebeschrijving
Hotel en Congrescentrum Papendal
Papendallaan 3
6816 VD ARNHEM
026-4837911

Reistijden

Als u uit Utrecht en Apeldoorn komt, rijdt u in ongeveer 25 minuten naar Papendal. Komt u bijvoorbeeld uit Den Bosch, dan bent u 40 minuten onderweg.

Vanuit het westen (Amsterdam, Leiden, Den Haag, Utrecht):
  • A12 richting Arnhem
  • afslag 25: de N224
  • op de N224: rechts af richting Arnhem
  • na 1,5 kilometer: afrit Papendal
Vanuit het noorden/oosten (Groningen, Assen, Zwolle, Apeldoorn:
  • A50 richting Arnhem
  • volg de A12 richting Utrecht!
  • afslag 25: de N224
  • op de N224: links af richting Arnhem
  • na 1,5 kilometer: afrit Papendal
Vanuit het zuiden (Rotterdam, Venlo, Eindhoven, ‘s Hertogenbosch):
  • A50 richting Arnhem
  • volg de A12 richting Utrecht
  • afslag 25: de N224
  • op de N224: links af richting Arnhem
  • na 1,5 kilometer: afrit Papendal
Openbaar vervoer:
  • Station Arnhem Centraal
    Connexxion bus 105: Uitstappen bij halte West End
  • Taxi
    Als u gebruik wilt maken van de Papendaltaxi (voor € 7,- per persoon per rit) dan dient u deze te reserveren en te betalen bij de receptie van Hotel en congrescentrum Papendal. De Papendaltaxi rijdt (tussen 07.00-24.00 uur) van en naar de achterzijde van Station Arnhem Centraal.
    De mogelijkheid bestaat ook om zelf een Papendaltaxi te bestellen bij BTC (telefoonnummer 026-321 00 00). Vermeld dan duidelijk dat het om een ‘Papendaltaxi’ gaat.
Overzicht workshops kaderdag 24 november 2007
1. PR en communicatie
Sportbonden, topsporters en vele anderen waaronder het bedrijfsleven proberen steeds meer ’media-aandacht’ te genereren. Kijkcijfers lijken steeds meer de inhoud van programma’s te bepalen. Het belangrijkste blijft toch je eigen doel, promotie van je sport, handboogschieten of schermen, voor ogen te houden. Zonder fratsen maar door middel van heldere en gerichte communicatie.
2. Structuur nieuwe opleidingen
Sinds 2004 wordt gewerkt aan de Kwalificatie Structuur Sport. Sinds 2006 organiseren de KNAS en de NHB opleidingen volgens de nieuwe kalificatiestructuur. Wat is het? Hoe verhouden de opleidingen op de niveau\'s 1 t/m 5 zich tot de oude opleidingen A t/m C. Wat betekent de nieuwe kwalificatiestructuur voor de opzet van de opleidingen. Op al deze vragen krijgt u antwoord in deze workshop.
3. Kanjers in de sport, de kanjervereniging
Omdat iedere sporter een kanjertrainer verdient!
Kanjers in de sport is direct afgeleid van de kanjertrainingen, ontwikkeld door het instituut voor Kanjertrainingen. Kanjers in de sport geeft workshops, cursussen en modules om de deskundigheid en vaardigheid van (jeugd)sportbegeleiders op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen verder te ontwikkelen.
Het herkennen van bepaalde typen kinderen en het gebruiken van de kanjerafspraken zijn de basis van de methodiek. Beter inzicht en begrip voor karakter en gedrag stelt de jeugdsportbegeleider in staat actief in te spelen op gedragsontwikkeling. Op deze wijze kan iedere jeugdsportbegeleider een bijdrage leveren aan het versterken van het opvoedkundig klimaat in de sport. Daarnaast wordt extra aandacht besteed aan kinderen met een gedrags-en/of ontwikkelingsstoornis, maar ook aan kinderen die reageren volgens de zogenaamde “straatcultuur”. Tijdens de workshop wordt theorie op een heel praktische manier gekoppeld aan praktijkvoorbeelden.
4. Ledenwerving en –behoud
Sportverenigingen hebben in toenemende mate te maken met concurrentie van andere vormen van vrijetijdsbesteding. Ook gedragen leden zich steeds meer als kritische consumenten die \'waar willen voor hun contributie\'. Dit alles vraagt van u als vereniging om een meer doordachte wijze van ledenwerving. In de optiek van de Nederlandse Sportalliantie (NSA) is ledenwerving meer dan een incidentele actie om mensen naar een vereniging te halen.
Essentieel bij dit alles is dat ledenwerving begint met ledenbehoud. Een goede communicatie met uw leden is van essentieel belang. Datzelfde geldt ook voor de opvang van nieuwe leden. U gaat ideeën uitwerken om na te gaan wat er bij uw leden leeft, zodat knelpunten die leiden tot uitval snel aan het licht komen.
In de workshop komen een aantal basiselementen aan de orde van ledenwerving en –behoud.
5. Jeugdsportcoördinatie
‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!’ Een veel gehoorde uitspraak in sportland. Een slogan die echter uit de tijd begint te raken. Hoogstwaarschijnlijk lukt het u namelijk wel om jeugdleden bij uw vereniging aan het sporten te krijgen. Maar ervoor zorgen dat deze jeugdsporters lid blijven van uw club is een stuk lastiger. ‘Wie de jeugd houdt, heeft de toekomst!’ is daarom een beter motto. Vaak wordt uitval onder jeugdleden toegeschreven aan externe oorzaken, zoals bijbaantjes of huiswerk. Juist interne oorzaken spelen echter een belangrijke rol bij het verlies van jeugdleden. Hoe jeugdgericht is uw vereniging eigenlijk? Wordt er ooit gevraagd naar de behoeften van de jeugdleden zelf? En worden er activiteiten dóór of alleen maar vóór de jeugd georganiseerd?
6. Eerste hulp bij (kleine) sportongevallen
Sporten is een gezonde bezigheid, toch krijgen sporters ook met sportletsels te maken. De eerste hulpverlener heeft een belangrijke functie bij het beperken van de schade die sporters tijdens het sporten op kunnen lopen. Goede eerste hulp kan erger voorkomen. Het herstel van een sportblessure begint al op het moment dat de Eerste Hulp wordt geboden. Tijdens de cursus leert u wat u moet doen, maar ook wat u vooral moet laten.
U verkrijgt kennis van de meest voorkomende sportletsels, de oorzaken en gevolgen. U leert de gevolgen van het sportletsel beperkt houden. U krijgt inzicht in de wijze waarop sportletsels kunnen worden voorkomen. U raakt op de hoogte van effectieve blessurepreventieve maatregelen.
7. Weerbaarheid voor trainers
"weerbaarheid" ofwel omgaan met invloeden van binnen en buiten!
Deze keer voor de leraar: want dit onderwerp is niet voor één gat te vangen! (scheidsrechters, scherm(st)ers een andere keer)
Wel eens onzeker, les ging niet zo lekker! Wat kan je er zelf aan doen? Met wie kan/ga je klankborden?Jij bent de leraar wie houdt jou de spiegel voor of scherp?Herkenning? Neem een case mee om gericht handvatten mee te krijgen. De workshop is halen en brengen.
8. Het nut van fysieke voorbereiding
Fitter betekent langer scherp!
Het is nog niet zo lang geleden dat er binnen de handboog- en schermsport nauwelijks gerichte aandacht werd besteed aan fysieke programma’s. De meeste sporters en trainers meenden, met veruit de meeste aandacht voor techniek en materiaal, het beoogde internationale topniveau te kunnen bereiken.
Niets is minder waar, omdat juist aspecten als kracht(uithouding) en basisfitheid
de belangrijke aanvullende ingrediënten vormen om de stap naar het hoogste internationale niveau te kunnen zetten. Met name tijdens de grote internationale meerdaagse toernooien komt het er tijdens de laatste dagen pas echt op aan. Immers, dan pas worden de prijzen verdeeld!
Het mag daarom duidelijk zijn dat een goede fysieke conditie wezenlijk bijdraagt aan een goede toernooiconditie!
9. Technische workshop door de NAS
Spelvisie schermen in Nederland
Wat is de spelvisie van Nederland binnen het schermen? Zijn er meerdere spelvisies en wat zijn de verschillen en overeenkomsten? Wat is eigenlijk een spelvisie en is dit belangrijk binnen het schermonderwijs?
Zo zijn er nog vele vragen te bedenken binnen dit aandachtsgebied.
Bij deze workshop gaan we discussiëren, inventariseren en een beetje laten zien wat er binnen Nederland leeft als het gaat om spelvisie. Een niet te missen workshop die u laat nadenken en inzicht zal verschaffen in het schermspel.
10. Workshop voor scheidsrechters (schermen) (scheidsrechterscommissie)
Tijdens de kaderdag zal er een workshop gehouden worden voor scheidsrechters.
Doelgroep: alle scheidsrechters
Inhoud: coachen en presentatie versus beïnvloeding.
Tijdens de workshop is er na een door de scheidsrechtercommissie verzorgde lezing gelegenheid te discussiëren over deze onderwerpen.
11. Brassard systeem
Reeds enkele jaren is er sprake van dat er een KNAS brassardsysteem komt of sommigen zeggen zelfs is. Van belang is dat er een breed gedragen systeem komt. Om dat te realiseren zijn alle uitgangspunten van het brassardsysteem op papier gezet met opleiding(en) als uitgangspunt en is per brassard op hoofdlijnen de inhoud bepaald.
De uitgangspunten en inhoud op hoofdlijnen worden gepresenteerd. Tevens is er ruimte voor enige discussie
12. Audio/visuele/Technische hulpmiddelen bij de training
Meer en meer worden audio visuele hulpmiddelen gebruikt bij de training. Video analyse van wedstrijden is natuurlijk al lang bekend en gebruikelijk maar steeds meer worden ook gebruik gemaakt van audio visuele middelen tijdens de training. In deze workshop wordt één van de systemen die op dit moment in gebruik zijn besproken. Wat kun je er mee als trainer, wat zijn de voordelen van een videosysteem tijdens de training.
13. Bijscholing praktijkopleider niveau 3 en 4
De bijscholing praktijkopleider is geen workshop maar een scholing die de hele dag in beslag neemt. Na deze scholing is men bevoegd cursisten te begeleiden tijdens de beroepspraktijkvorming. Na verslaglegging over een begeleidingsperiode ontvangt de kandidaat een deelcertificaat niveau 4 warmee vrijstelling voor dit onderdeel op de sportleider 4 opleiding verkregen kan worden. Voor de trainers/leraren die de bijscholing voor trainer 3 willen volgen is dit een module van de bijscholing.

Aanmeldingsformulier
Kaderdag 24 november 2007 op Papendal
_______________________________________________________________________
Aanmelding Workshop:
Naam:...................................................................................................................
Adres:………………………………………………………………………………………………………………………………………
PC: …………………………………… Woonplaats: ……………………………………………………………………….
Bestuurder ja/ nee Vereniging:…………………………………………..
Commissielid ja/nee Vereniging:………………………………………….,
Workshops:
Eerste workshopronde:
1 PR en communicatie (Servaes Smulders) (Algemeen)
2 Structuur nieuwe opleidingen (verplicht voor degene die de bijscholing
praktijkopleiders volgt) (Martin Booiman)
(NB 1 keuze omcirkelen)
Tweede, Derde en Vierde workshopronde
3 Kanjers in de sport, de kanjervereniging (sportbytes, Wim van ’t Westeinde)
4 Ledenwerving en behoud (NKS)
5 Jeugdsportcoördinatie (NKS)
6 Eerst hulp bij (kleine) sportongevallen (Oranje Kruis)
7 Weerbaarheid voor trainers (Henne van Es)
8 Het nut van fysieke voorbereiding (Peter Nieuwenhuis)
9 Technische workshop door de NAS (Technische commissie)
10 Workshop voor scheidsrechters (schermen) (scheidsrechterscommissie)
11 Brassard systeem (KNAS)
12 Audio/visuele/Technische hulpmiddelen bij de training
13 Bijscholing praktijkopleider niveau 3 en 4 (workshop duurt hele dag dus geen
verdere keuze mogelijk). (Martin Booiman)
(NB 3 keuzes omcirkelen)
Reserve keuze indien u op één van uw keuzes voor ronde 2,3,4 niet geplaatst kunt
worden Workshop nr. ______
Dit formulier uiterlijk 17 november opsturen naar:
Bondsbureau
t.a.v. Herbert Hoogers,
Postbus 10101,
5240 GA Rosmalen