Medialand ontdekt schermen

Door: Ralf Groothuizen

LEIPZIG ? Het WK schermen in Leipzig is een kans voor Nederlandse schermbond om zich nadrukkelijker op de internationale schermkaart te zetten. Iets dat in het verleden nogal problematisch verliep. De media lieten de sport massaal links liggen, want echt grote prestaties bleven uit. Tot zondagavond. Bas Verwijlen pakte de bronzen plak op degen tijdens het WK in Leipzig. Reden genoeg voor de media om de sport niet langer te negeren.

Een blik op TV-regisratiecijfers van het NOC*NSF leert dat het geen nonsens is om te zeggen dat de schermsport geen prioriteit had in Nederlandse sportjournalistiek van de afgelopen jaren. Het jaar 2001 kende zeven minuten aandacht voor de schermsport. Het jaar 2002 negentien minuten. Redactiechef bij Studio-Sport Joost de Vries legt uit waarom de NOS er zo weinig tijd aan besteedt. ?Ik wil niet zeggen dat het niet interessant is, maar het is een kleine sport met weinig topprestaties. Uit journalistieke overwegingen besluiten wij het minder aandacht te geven."

Nu Talpa het Nederlands voetbal heeft overgenomen van de NOS, lijkt de kans schoon voor de minder populaire sporten om aandacht in de pers te krijgen. De Nederlandse honkbalploeg gooide afgelopen jaar hoge ogen en genereerde op die wijze veel meer aandacht van de media. ?Het zou net als bij het honkbal kunnen gaan. Alhoewel, honkbal is een teamsport, schermen ook, maar minder. De schermers staan niet tegelijkertijd in het veld. De reactie van het publiek is anders op zo?n sport?, zegt de Vries.

De explosieve groei van de aandacht op de televisie in de jaren 2003 en 2004 hebben volgens de Vries deels te maken met de successen van Sonja Tol, zij dwong kwalificatie voor de Olympische Spelen in Athene af, maar het kan net zo goed toeval zijn. ?Dat er een leuk verhaal zit in het schermen, ook naast de successen. Bijvoorbeeld de combinatie tussen beroep en sport. Neem Sonja Tol. Die een topsport combineert met werk bij Defensie.?

En er zijn genoeg leuke verhalen over de schermsport te maken, volgens Margot Osnabrugge, eindredacteur van het jeugdprogramma Zappsport. Een programma dat kinderen achter die pc vandaan moet krijgen en ze aanzet de sportvelden weer op te zoeken. En dat lukt, blijkt uit het activiteitenverslag van de Koninklijke Algemene Nederlandse Schermbond (KNAS). Zij schrijven: ?Het jeugdprogramma Zappsport heeft vele kinderen bekend gemaakt met schermen en ze zijn al snel op zoek naar een vereniging in de buurt.? Osnabrugge blijft er koeltjes onder, blijkt uit haar reactie. ?Het is mooi meegenomen dat ons programma meer leden oplevert, maar ons doel is het enthousiasmeren van kinderen voor welke sport dan ook.?

De explosieve groei van de cijfers in 2003 en 2004 komt voor een groot deel op rekening van het TROS-programma. ?Wij willen wij geen enkele sport uitsluiten in ons programma. Wij werken samen met het NOC*NSF en daar zijn bijna alle sporten wel bij aangesloten. Alle sporten met een bond zijn interessant voor ons. En trouwens, zelfs straatsporten?, zegt ze.

Maar wil de KNAS de aandacht van de serieuze media vast blijven houden, dan zit er volgens Studio-Sportredacteur Joost de Vries niets anders op dan gewoon te presteren. De week voorafgaand aan het WK in Leipzig stonden verschillende schermers in de schijnwerpers bij de Nederlandse media. Studio Sport maakte een reportage over Bas Verwijlen. Sonja Tol was te gast bij ?Goedemorgen Nederland? en ?Langs de lijn? was ter plaatse bij de perspresentatie van de WK-equipe. Maar voor je het weet is al die aandacht weer verdwenen. ?De sport schermen is pas echt interessant als een schermer of schermploeg wereldkampioen wordt?, zegt De Vries.

En die prestaties zijn op komst als we Anton Oskamp moeten geloven. Hij is bestuurslid van de KNAS. Tijdens de perspresentatie op van de WK-ploeg in het oude zwembad in Papendal op 26 september sprak hij de wens uit om tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen prachtige prestaties neer te zetten en de komende jaren plaatsing af te dwingen voor de Spelen in Peking. Vooralsnog hoopt hij dat Nederland zichzelf op de schermkaart zal zetten, zodat het niet meer als marginaal landje zal worden afgedaan, sprak hij tegen een verslaggever van Radio 1 Langs de Lijn.

Als het aan het NOC*NSF ligt zal Nederland zich zeker in de kijker spelen. Frans van Dijk heeft tijdens de perspresentatie uitgesproken dat de olympische bond gelooft in de sport. Er is kans op prestatie-ontwikkeling en op het behalen van medailles op de Olympische Spelen. En mochten die medailles er komen dan zal Nederland mogelijk een toptien-klassering in het Olympisch klassement behalen. Reden genoeg voor het NOC*NSF om jaarlijks een bedrag van vijftigduizend euro in de sport te steken.

De nieuwe sponsor European Communications Projects (ECP) doet er nog een schepje bovenop. Zij investeren jaarlijks zestigduizend euro in de schermsport. Zo plukken beide kampen er de vruchten van. ECP trekt internationale aandacht via de toernooien van de schermers in het buitenland en de Nederlandse schermbond heeft meer geld te besteden.

De signalen zijn in ieder geval positief. Er is meer aandacht van de Nederlandse media. Kinderen zijn nieuwsgierig naar de schermsport en niet geheel onbelangrijk: sponsors durven te investeren in de sport. Het is nu zaak kwalificatie voor Peking af te dwingen en uitstekende prestaties neer te zetten. Dan komen die camera?s van de NOS en persmuskieten vanzelf.

Bronzen medaillewinnaar Verwijlen weet inmiddels wat het is om in persbelangstelling te staan. De meeste Nederlandse kranten openden maandagochtend met een grote foto van Verwijlen op de sportpagina. Buitenlandse media reppen over het jonge Nederlandse talent. En zondagavond tijdens het diner in het spelershotel hing Tom van ?t Hek van ?Langs de lijn? aan de telefoon. Of de schermer even live op de radio zijn verrassende prestatie wilde toelichten.

gesprek Bas Verwijlen met langs de lijn