Hallo iedereen,

Ik  ben Annemarie (15 jaar) en ik zit nu ongeveer 2 jaar op schermen. Vind het nog steeds hardstikke leuk en ga er elke week met plezier naar toe. Ik scherm zelf sabel. en doe af en toe degen.

Heb alleen 1 probleem ik heb moeite met het nemen van de aanval. ik ga altijd eerst met mijn been naar voren en daarna pas met mijn arm. Dit is natuurlijk niet handig in een partij omdat ik dan geen aanval krijg omdat ik niet mijn arm strek. en het komt dus hele vaak voor dat de ander dan de aanval krijgt en dus het punt.

mijn vraag was dus weet iemand misschien ene oplossing om dit probleem te verhelpen? misschien een oefening waar door ik dit kan oefenen.

groetjes,

A.A

Beste Annemarie,

Jouw probleem is helaas een veel voorkomende. Er zijn diverse factoren die hierbij een rol kunnen spelen en daarom is een standaardoplossing niet van afstand te geven. Heb je hier op je vereniging al over gesproken? Is er een trainer die jou hierbij kan helpen? Dat is het beste advies dat ik voor je heb. 

Ik geloof dat er twee factoren altijd een rol spelen. De eerste is dat bij veel schermers (óók bij meer ervaren!) een automatische koppeling bestaat tussen een beweging van de benen en een beweging van de arm. Om een goede aanval te kunnen opbouwen moet je voetenwerk (ritme, grootte en snelheid van de pas) kunnen gebruiken onafhankelijk van wat je arm op dat moment doet. Basisvereiste is dat je voetenwerk op zichzelf voldoende is!

Tweede factor is het gegeven: hoe bouw ik op sabel nu precies een aanval op? Dit is weer afhankelijk van de manier waarop je in stelling, of meer precies: in drie, staat. Je moet ervoor waken dat je arm (en punt!) niet te ver naar voren staat. Wanneer je arm verder terug is heb je veel meer tijd beschikbaar om een "strekkende" beweging te maken. Deze tijd heb je nodig als je een lange aanval over meer passen heen maakt. 

Laatste factor die ik wil noemen is het hebben van een plan. Als je wilt aanvallen, maar niet precies weet hoe je dat wil doen, dan uit zich dat in een "aarzelende" arm. Als je van te voren in je hoofd hebt of je een korte, snelle aanval wilt maken, of juist een lange samengestelde aanval, dan zul je minder moeite hebben dit goed uit te voeren. 

Mijn tips samengevat:

1. Bespreek je probleem met een deskundige trainer. Luister naar de aanwijzingen

2. Train veel op voetenwerk en varieer daarbij met lange en korte passen, snelle en langzame passen in verschillende combinaties. Als dit goed gaat, neem je een sabel en doe je armbewegingen in andere tempo's als je benen. Die twee moeten onafhankelijk worden.

3. Kijk goed naar je eigen stelling. Houd je wapen bij je. Dit geeft tijd om heel langzaam je kom naar voren te bewegen en een strekkende arm te hebben. Dat bepaald immers voor een groot deel het recht van aanval. 

4. Bedenk van te voren een plan. Dat maakt uitvoering makkelijker. 

Ik hoop dat het je lukt om dit probleem onder de knie te krijgen. Succes!

 

- Teun Plantinga