Op 20 juni 2011 ontving Luciën Jonckers in de aanwezigheid van zijn vrouw, familie, kennissen en vele (oud)schermers van Schermvereniging Zaal Kardolus in Zoetermeer uit de handen van Burgemeester Waaijer de versierselen van de Orde van Oranje-Nassau.
 
De Burgemeester schetste in zijn toespraak niet alleen de reeds twintig jaar- en grote verdiensten van Luciën als voorzitter van sv Zaal Kardolus en organisator van vele (Inter)Nationale schermtoernooien, maar ook zijn even grote sociaal en culturele inzet als docent en conrector op de Middelbare school.
 
Nog steeds was hij een stimulerende kracht bij de opvang van jeugdige leerlingen en volgde de resultaten van hen om hen te complimenteren met behaalde resultaten en te steunen bij hun training naar een volgende kans.
 
Kortom, Luciën is even zo lang een aimabel maar gedreven bestuurder, die punctueel, scherpzinnig zijn vele bestuursfuncties vervuld heeft en ondanks een opkomende gehoorstoornis zijn bestuurshobbie noch een aantal jaren langer hoopt te blijven vervullen.
 
Luciën sprak in zijn weerwoord zijn dank uit voor de eer die hem echt volkomen onverwacht te beurt was gevallen, waarmee in die verrassende opzet van Maître Kardolus en Luciëns oude schermvrienden Bram van der Hout en Richard Scherpenzeel in initiatief, onderzoek en uitvoering (en met hulp van Luciëns echtgenote Corrie) volkomen geslaagd was.  
 
Na de uitreiking werd er in de gezellige door de familie Kardolus met bloemen gesierde serre van Schermzaal Kardolus een diavoorstelling gegeven over het leven van Luciën en beelden van zijn aanwezigheid bij diverse Schermgala' s en daarna gelegenheid gegeven tot het feliciteren van de gedecoreerde Luciën en werd met een drankje en hapje nog geruime tijd nagepraat.
 
Frank de Vries (v.v. sv Zaal Kardolus)      


Koninklijke Onderscheiding voor Lucien Jonckers

Burgemeester Waaijer van Zoetermeer reikt het lintje uit aan Lucien. Links op de foto Corrie , de vrouw van Lucien.

Van harte gefeliciteerd Lucien met deze terechte blijk van waardering. Steunpilaar van de vereniging en inspirator van generaties Zoetermeerse schermers!

 Lucien; hartelijk gefeliciteerd, dit komt je na al die jaren wel toe.

Bert van de Flier