Op 27 juli worden de OS in Londen geopend, waarna het schermen dagelijks te volgen is tot en met 5 augustus in het ExCel Stadion. Er zijn twee speciale data; op 28 juli zal Saskia van Erven Garcia schermen en op 1 augustus komt Bas Verwijlen in actie.

In alle categorieën wordt individueel geschermd en in vier disciplines ook in teams. Volgens loting is bepaald dat er in 2012 geen équipe-schermen is bij dames sabel en bij heren degen. Alle schermwedstrijden starten met een directe eliminatie. De indeling van het tableau is op basis van de officiële FIE ranglijst. De definitieve tableau indeling wordt 26 juli om 16h. bekend gemaakt.

In de individuele competitie zullen 36 schermers op het tableau verschijnen, die vervolgens ingedeeld worden op een incompleet tableau van 64. Voor de twee categorieën zonder teamdeelname hebben 30 schermers zich geplaatst. In totaal zullen 212 deelnemers, 106 vrouwen en 106 mannen, gaan strijden. De snelle rekenaar ziet een verschil van 8 plaatsen. Deze zijn volgens traditie gereserveerd voor het organiserende land, i.c. GBR.

Voor het eerst op de Olympische Spelen zal er draadloos geschermd worden. Ook kunnen schermers een beroep doen op de video-beoordeling. Dit kan per partij tweemaal, waarbij bij honorering de mogelijkheid blijft behouden.

Een compleet overzicht van het schermprogramma is hier te vinden. Of bezoek de officiële OS-site voor fencing. Het NOC-NSF  heeft ook haar site geactualiseerd. U kunt hier uw favoriete sporter kiezen en door mee te doen aan een (scherm)quiz, zijn nog tickets naar Londen te winnen.

Gaat u naar Londen – al dan niet met de gewonnen kaarten-  dan kunt u het Holland Heineken Huis, bezoeken. Op deze prachtige locatie in Alexandra Palace, zal aandacht besteed worden aan de schermsport. Daniel Nivard en Milja Mondt zullen twee weken lang belangstellenden alles over schermen vertellen en clinics verzorgen. Een voorproefje heeft reeds plaats gevonden in Amsterdam, waar de pers voor geïnviteerd was.

foto; Bas Verwijlen in actie, door Etienne van Cann