Met heren floret équipe is gisteren het schermonderdeel op de Olympische Spelen afgerond. Op deze laatste dag maakte Italië goed wat de heren individueel hadden laten liggen; Het ‘rood-wit-groene’ team pakte goud nadat Andrea Baldini de laatste treffers tegen Yuki Ota (J) had gemaakt. Japan verdiende hiermee hun enige zilveren schermmedaille. Zij hadden in de halve finales Duitsland verslagen met 41-40. Duitsland won uiteindelijk nog het brons, na winst op de USA.

Het was tien dagen genieten van topschermen.  Italië mag zich wederom het beste schermland noemen, met 3 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen medailles. Korea volgt met zes medailles op de hielen. Volgens velen had degenschermster Shin(Kor) er ook één verdiend, ware het niet dat de tijdsregistratie een bijzonder lange laatste seconde noteerde waar Duitsland van profiteerde. China bezet de derde positie met 2 gouden schermmedailles en 1 bronzen. (Volledige medaillelijst).

De Nederlandse TV zenders toonden weinig schermbeelden, maar livestreams boden een alternatief. De KNAS Facebook pagina werd deze week door ruim 5300 mensen bezocht en blijkt een goed communicatiemiddel voor het delen van schermnieuws en mooie foto's. Diverse kranten, zoals de Volkskrant en het Financieel Dagblad besteedden aandacht aan Bas Verwijlen en Saskia van Erven Garcia. Ook commercials, zoals die van Randstad en Rexona, hebben gezorgd voor een grotere bekendheid van onze sport. 

Hoewel Bas er niet in is geslaagd om een medaille te winnen voor Nederland, kunnen we enorm trots zijn op zijn resultaten. Daarnaast heeft hij de spotlights op de lopers weten te plaatsen en veel aandacht gegenereerd. Ook Saskia  kreeg ondanks haar Colombiaanse vertegenwoordiging, Nederlandse media aandacht. Zo werd ze aan tafel genodigd bij Mart Smeets in NOS Sportzomer.

Het is een goede zaak om deze aandacht te benutten en schermen als sport te promoten. Zo hebben diverse verenigingen introductiecursussen op de agenda gezet, waardoor belangstellenden een eerste stap kunnen zetten in de schermhal.

Voor de topatleten geldt dat het vizier zich nu richt op Rio2016. De komende vier jaar gaat er hard getraind worden om op de volgende Olympische Spelen een medaille te behalen. Zoals Bas bij de NOS aankondigde; ” …die plak die gaat er komen!”

 

foto1; London2012
foto2; EvC

Nagenieten? Hier zijn filmbeelden terug te zien.