Afgelopen maand hebben we afscheid genomen van Alexander Heeren, een erg succesvol scheidsrechter op degen. Bij deze een korte samenvatting van zijn imposante carrière.

Alexander was van zijn 18e actief als internationaal scheidsrechter op de grootste toernooien Hij heeft vele finales gejureerd, dit op A-toernooien, diverse Internationale en Nationale titeltoernooien en later op de GP's toen deze ontstonden.

In zijn eigen woorden een verslagje:
De periode eind jaren 90 dat ik ook op eigen kosten vele toernooien in Europa bezocht en voor allerlei uithoeken van de wereld stond te jureren was in één woord fantastisch. Die 2 of 3 weekenden per maand dat ik aan het jureerde waren een soort van verslaving, eerst naast mijn studie en later in de begin van mijn werkzame leven. Dat topcoaches mij in die jaren opnamen in hun top 5, daar ben ik nog steeds trots op en toernooien mij direct uitnodigden ondanks hoge kosten was een groot compliment.
Afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen heb ik genoten van scheidsrechters die ik in hun beginjaren heb mogen coachen toen ze voor het eerst kwamen op de grote toernooien en die ik later begeleid heb tijdens hun eerste finales. Jureren op de OS is de enige droom binnen het schermen die ikzelf niet heb verwezenlijkt, maar dat scheidsrechters die ik bij hun eerste grote stappen heb gecoacht deze eer wel hebben gekregen is minstens een even zo mooi goed.

Bedankt Alexander! Veel succes in de volgende fase van je leven. We hopen als scheidsrechterscommissie nog eens (vaker!) een beroep op jouw (kennis en ervaring) te mogen doen!

KNAS Scheidsrechtercommissie

 Ik hecht er aan Alexander te bedanken voor zijn enorme inzet, en voor zijn bijdrage aan het imago van Nederland in de internationale schermsport. Toen Nederland in 1985 het WJK organiseerde in Papendal deden enkele Nederlanders daar examen als internationaal scheidsrechter. Ik was daar een van; geen van ons brak door. Alexander was van de volgende lichting, en hij slaagde wel. Daarmee zette hij de Nederlandse arbitrage alsnog op de kaart.

Volgens mij heeft hij ook nog deel uitgemaakt van het bondsbestuur, als opvolger van penningmeester Patrice Masson.

Alexander, het was ooit een genoegen met je samen te werken. Bedankt, het ga je goed!