Door Roel Verwijlen
Bondscoach degen KNAS

Strasbourg 9 en 10 maart 

 

Het INTERNATIONAUX D'ÉPÉE DE STRASBOURG staat al heel lang op de Franse kalender en kan worden aangemerkt als klassieker. Met ruim 250 deelnemers begon het toernooi op zaterdagochtend met een grote Nederlandse delegatie aan de start. Het doel voor hen was om de volgende dag op het tableau van 128 te komen.

Dit lukte alleen Matthijs de Vries van de Deventer sv en Tom Bontes van sc DenBosch, Bas Verwijlen was op grond van zijn positie op de Wereldranglijst vrijgesteld van kwalificatie. Tristan Tulen was in Nederland gebleven i.v.m. een hardnekkige griep.

Matthijs versloeg in de eerste ronde de Fransman Conrad met 15-10 maar moest toen bij de 64 tegen zijn oude trainingsmaatje Bas die hem vrij duidelijk met 15-7 versloeg.

Junior Tom Bontes wist zich ook op dit niveau goed staande te houden en versloeg in de eerste ronde de Fransman de Lattre met 15-9, daarna moest hij het opnemen tegen de genaturaliseerde Cubaan Trevejo. De latere nr. 3 was een maatje te groot voor Tom en won ruim, met 15-7.

Bas stormde na de winst op Concon (15-5) de Vries (15-7) Nancy (15-7) door naar de laatste 16 waar hij het moest opnemen tegen drie schermers uit de Franse Nationale ploeg om tot de finale te komen. Met Gustin als eerste slachtoffer (15-9) Fava (15-11) en de nr. 1 van Frankrijk Grumier (15-14) stond Bas tot ergernis van menig Fransman in de finale.

Hierin moest hij het opnemen tegen een talent uit Chalon en Champagne, Sainte Rose. In een spannende eindfase waar Bas tegen een achterstand van 14-13 aankeek wist hij net op tijd het tij te keren en met 15-14 de hoofdprijs mee naar Oss te nemen.

Een mooie opsteker voor de komende wereldbeker toernooien zoals volgende week Tallin en daarna Vancouver.