Porec, maandag 8 april

Vandaag is het de beurt voor Job de Ruiter en Rafael Tulen. Beide jongens schermen  in Porec hun eerste Wereld Kampioenschap. De afgelopen dagen konden ze al rondlopen in de schermhal en de sfeer opsnuiven. Of het de spanning heeft gereduceerd valt te betwijfelen, het testosteron gonst door de lucht en zet alles op scherp.

Net als bij de dames bestaat hun toernooi uit twee dagen; een soort van voorrondedag met een poule en eliminaties en op dinsdag in de finale-zaal, het tableau van 32. Rafael loot een moeilijke poule met de gevaarlijke Turk Baris Guler, die CEP Marathon won en de grote Deen Kolja Dahlin. Een paar keer gaat hij goed van start en komt voor te staan, maar enkel de laatste partij weet hij met winst af te sluiten, tegen Morales uit Uruguay. Helaas is dit onvoldoende voor Rafael om zich te plaatsen op het tableau. Hij eindigt als 85e in het eindklassement.

De linkshandige Job te Ruiter schermt bijna synchroon aan zijn Nederlandse maatje uit Den Bosch op de naastgelegen loper. Ook hij heeft een zware poule met de Hongaar Insperger en de Duitser Veitenhei. Hij verliest eerst drie partijen,  tegen Abozeid (EGT), Georrgescu (ROU) en Veitenhei (GER). Maar in de partij tegen Mok uit Maleisie keert het tij. Hij schermt wat kalmer en timed zijn acties beter wat resulteert in een 5-1 overwinning. Ook tegen Mravlak (SLO) weet hij zijn strategie goed vast te houden (5-2). In de laatse partij tegen de Hongaar is hij beslist niet kansloos, maar mist zijn trefvlak nipt. (3-5).

Met twee winst partijen is Job als 67e door naar de eliminaties van TB128. Hier ontmoet hij de Koreaan Ha, die nog een maatje te groot is voor deze eerste jaars Cadet van HollandSchermen. Job verliest met 15-7 en eindigt als 73e in het eindklassement.

Beide jongens hebben kennis kunnen maken met het spanningsveld rondom een WK en zullen van deze ervaring volgend jaar profiteren. 

Op woensdag 10 april wordt in Porec gestart met de wedstrijden van degen junioren. Zoa de Wijn en Carmel Tulen zullen hier aan deelnemen.